Energiahatékony kézmosás? Létezik!

Sok kicsi sokra megy. Az egekbe szökött energiaárak mellett a csekélynek tűnő megtakarításokat is érdemes számításba venni. Egy gyors kézmosás is lehet pazarló, ahogy a mosogatás vagy a tusolás során is égetjük az energiaforrásokat. Szerencsére egyre több gyártó tűzte zászlajára a fenntarthatóságot, amely ma már nem pusztán erős hívószóként jelenik meg, hanem a fejlesztésekben is tapasztalható. Hoztunk néhány példát arra, hogy a csaptelepek terén milyen lehetőségeink vannak, ha az egyén szintjén mi magunk is komolyan vennénk a takarékosságot.

A Laufen ECO megoldásai

A LAUFEN filozófiájának régóta része, hogy az értékes és véges erőforrásokat megfontoltan kell használni. Ennek jegyében születtek meg a hatékony víz- és energiafogyasztást lehetővé tevő ECO, ECO+ és a FlowControl funkciókkal ellátott csaptelepeik. Az ECO szériás szerelvények a beépített hőmérséklet szabályzónak és levegődús vízáramnak köszönhetően 30 százalék energia-megtakarítást tesznek lehetővé. Az ECO+ funkció egy viszonylag egyszerű és kézenfekvő megoldás arra, hogy a gázzal vagy az árammal spórolhassunk. A csaptelepek középállásban hidegvizesek, így a csap megnyitásakor nem indul el a kazán vagy a bojler.
A FlowControl funkció a víztakarékosság terén segít minket és egyfajta fékként működik, hiszen a csaptelep karjának emelésekor a víz csökkentett nyomással folyik, a teljes nyomást csak akkor érjük el, ha a kart szándékosan magasabbra toljuk.
A gyártó termékei között a CITYPRO sorozat az ECO és a FlowControl funkciót is hordozza, míg a hidegvizes középállást a Sense, a Pure és Laurin csaptelepek jellemzői között találjuk meg.

Higiénia és fenntarthatóság a Grohe felfogása szerint

Az érintésmentes csaptelepeket leginkább a nyilvános mosdóhelyiségekből ismerjük, pedig ennek a takarékos megoldásnak az otthonokban is helye van. A Grohe szerint a tudatos vízhasználathoz hozzátartozik a kézmosási idő lerövidítése. A kézmosás rutinművelet, talán ezért is jellemző, hogy egyszerűen megfelejtkezünk arról, hogy hosszú ideig, feleslegesen folyatjuk a vizet. Az érintésmentes csaptelepek előnye, hogy a vízáramlás automatikusan megszűnik, ha az érzékelő a kezünk eltávolodását érzékeli.
Vannak persze hibrid megoldások is, ilyen például a GROHE Eurosmart csaptelepe, amely karos és érzékelős egyszerre, ezáltal eldönthetjük, hogy melyik módban szeretnénk használni.
Az érintésmentes működéskor a csapból alapesetben hidegvíz folyik, míg a gyártó EcoJoy technológiának köszönhetően levegőbuborékkal dúsított vizet engedhetünk a csapból, ennek hála percenként 5,7 literre csökkenthető a fogyasztás az átlagos 8-10 liter/percről. 

Tusolás takarékos üzemmódban Hansgrohe zuhanyfejekkel

A fárasztó napok végén kit ne csábítana egy meleg vízzel teli fürdőkád. A tudatosság mégis arra int bennünket, hogy a relaxációhoz inkább a zuhanyzást válasszuk, ami vízfogyasztásban mindenképp hatékonyabb, de mi van akkor, ha nem szeretnénk leadni az igényeinkből és összevetjük a tusolás élvezeti értékét a kádfürdőzés örömével. Erre is van válasz.
A Hansgrohe EcoSmart+ funkcióval ellátott zuhanyfejei élménnyel töltik meg a tusolást, hiszen a levegővel dúsított vízsugár olyan lágy, hogy szinte simogat, a zuhanyfejbe épített kerámiabetét pedig egyúttal arról is gondoskodik, hogy jóval kevesebb vizet fogyasszunk a tisztálkodás közben. A hagyományos zuhanyfejekhez képest az EcoSmart+ funkcióval bővített rózsa akár 40 százalékos vízmegtakarítást tesz lehetővé. A víztakarékos megoldás ráadásul ahhoz is hozzásegít bennünket, hogy a hőenergiával is spórolhassunk. A csökkentett vízmennyiségnek köszönhetően ugyanis a gáz- és villanyszámlát sem növeljük. 

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!