5+1 tipp, ha kicsi a fürdőszoba

A kisméretű fürdőszobák berendezése olykor kompromisszumokkal jár, de legalább is minden esetben átgondolt tervezést igényel. Praktikus szaniterekkel, körültekintően kiválasztott csempével és kellemes színekkel a kis fürdőt is nagyszerűvé és kényelmessé varázsolhatjuk.


Gyakran látunk példát arra, hogy egyesek mennyire hangulatos és otthonos helyet képesek faragni egy egészen apró fürdőszobából, amelyben mindennek megvan a maga helye. Lebegjen a szemünk előtt Ludwig Mies van der Rohe „a kevesebb, több” jelmondata, ami a kis alapterületű mosdók és fürdőszobák esetében különösen megállja a helyét, hiszen ha valami kötelezően kerülendő, az a túlzsúfoltság.
Lássuk, mire érdemes figyelni, ha otthonunkban a fürdőszoba nem éppen táncparkettnek megfelelő méretekkel büszkélkedik, inkább zsebkendőnyi területnek tekinthető.

Válasszunk lebegő bútorokat, falra szerelt szanitereket
A falra szerelt vagy lebegő bútorok és szaniterek könnyed megjelenésükkel tágítják a teret. Azzal, hogy a berendezés nem takarja el a padlószéleket, két legyet ütünk egy csapásra. Optikailag növelhetjük a fürdőszobát és a takarítás is egyszerűbbé válik. A gyártók kínálatában a falra szerelhető toalettek és bidék többségben vannak, nem lesz nehéz kiválasztani az ízlésünknek és anyagi lehetőségeinknek leginkább megfelelő szanitert, és a bútorok között is olyan változatossággal találkozhatunk, hogy nem kell sokáig keresgélnünk a keskeny mégis viszonylag nagy tárolókapacitással rendelkező bútorok között.
A Laufen vagy éppen a Geberit kínálatában is találhatunk kis mosdótálakat, mosdó alatti, fiókos szekrényeket és komplett fürdőszoba berendezéseket, amelyek kifejezetten a csekély alapterületű fürdőszobák berendezésére alkalmasak, ugyanakkor kellő mennyiségű tárolóhelyet biztosítanak. Ez a szempont már csak azért sem elhanyagolható, mert a kis térben nem pusztán azzal tudunk bűvészkedni, hogy körültekintően választunk berendezést, hanem azzal is, hogy rendet tartunk. Ha van elég polcunk és fiókunk, akkor mindent elrejthetünk a szem elől, és ha rend van, a tér is nagyobbnak tűnik.

Növeljük a teret világos és nagyméretű csempével

A fehér vagy a világos alapszínek használatával nagyobbnak tűnik a kicsi fürdőszoba is, de ugyanilyen praktikus lehet, ha a fényes vagy a 3D burkolatot választunk a falakra, amelyekkel különböző térhatást érhetünk el, sőt a fény-árnyék hatásokra építve optikailag tovább feszegethetjük a teret.

A világos, márványhatású csempék kifejezetten jól mutatnak a kis helyiségekben, főként, ha minél nagyobb lapokat választunk. A fugák minimalizálásával a falfelületek megjelenése homogén lesz, ami térnövelő hatással bír, ráadásul a márványhatású csempék a luxus érzését csempészik a kicsinyke fürdőbe. A nagylapok mellett a különleges formájú csempéket is segítségül hívhatjuk, ha a figyelmet szeretnénk egy adott falrészletre irányítani.

Használjuk ki a lekerekített formák szelídségét
A szögletes, minimalista megjelenésű kerámiák és bútorok manapság kedveltebbek, a lekerekített szélekkel készülő szaniterek és bútorok azonban lágyabbak, ezáltal otthonosabb hangulatot teremtenek. Az egészen apró helyiségben praktikusabb az íves formák felé hajlani. Egyrészt a helytakarékos, sarokban elhelyezhető mosdók, zuhanykabinok vagy fürdőkádak sok esetben íveltek, másrészt számos bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha a kicsinyke fürdőnkben mozogva nem ütjük meg magunkat a sarkokban.
A Laufen Palomba, Palace vagy Pro kollekciói ízléses kialakítású, ívelt kerámiákat kínálnak, de íves zuhanykabint is találunk például a Riho termékpalettáján.

A plexi és az üveg menő és nem vesz el a térből
Az áttetsző üvegfelületek megtartják az átláthatóság érzését, és a fényből sem vesznek el, ezért a kisméretű fürdőszobákban a keret nélküli zuhanyfalak igazán praktikus társaink lesznek, csakúgy, mint a plexi bútorok, amelyek a dizájnvonalon erős hatással bírnak. Erre jó példa a Laufen Kartell kollekciója, amely nemcsak különleges hangulatú tükröket, mosdótálakat, bidéket, wc-ket és bútorokat, hanem könnyed műanyag polcokat is kínál.

High tech 2 in 1 helycsökkentő megoldás, maximális higiénia
Egy kis alapterületű fürdőszobában aligha van esély arra, hogy a wc és a bidé is beférjen, ezért bár szeretnénk, de olykor kényszerűen le kell mondanunk egy lehetőségről. Azoknak, akik mégsem akarnak megalkuvóak lenni, ha az extra higiéniáról van szó, léteznek olyan megoldások, amelyeknek köszönhetően nem kell nélkülözniük a tökéletes tisztaságot. Meglévő toalettünket kibővíthetjük a Grohe mauális bidé ülőkéjével, amit egyszerűen a wc csészéhez lehet csatlakoztatni és mivel kézi működtetésű, elektromos áramra sem lesz szükség ahhoz, hogy az ülőkébe épített intim zuhanyfejeket működésbe hozassuk. A zuhany kialakítása egészen precíz, nem kell attól tartani, hogy a víz intim mosakodás közben a fürdő padlójára kerül.
Ennél még kifinomultabb megoldás a Grohe Sensia Arena wc-be épített bidérendszere vagy a Geberit AquaClean higiéniai berendezései. A wc és a bidé kombinációjaként létrehozott intelligens rendszerek a tisztaság és frissesség új dimenzióját kínálják kényelmi funkciók egész sorával. Ilyen a szabályozható nyomásfokozattal és állítható hőmérséklettel működő zuhany, a hölgyek igényeire szabott intimzuhany vagy a melegíthető wc ülőke. 

+ 1 ötlet
3D látványtervezés a tökéletes helykihasználásért

A kis alapterületű fürdőszobák esetében a tervezésre érdemes extra hangsúlyt fektetni. Ebben bátran hívjunk segítségül 3D látványtervezőt, hogy előre, akár különböző nézetekből lássuk, mi az, ami elfér az apró helyiségben, mit érdemes kihagyni vagy minek szoríthatunk még helyet. A Csempekör bemutatótermekben időpontfoglalással lehet jelentkezni látványtervezésre, ami azért hasznos, mert a realisztikus látvány alapján előre tudjuk, hogy milyen lesz a kész fürdőszoba, így nem érhet bennünket csalódás a kivitelezés után, ráadásul a pontos tervezésnek hála egy sor plusz költségtől és felesleges aggódástól is megkímélhetjük magunkat.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!