A legszebb konyhai burkolatok a Csempekör kínálatából

Az otthon kialakításakor az egyik legizgalmasabb feladat a konyha tervezése és ezzel együtt a konyhai burkolatok kiválasztása. A környezet vagy a konyhabútor stílusához illeszkedő hidegburkolatot nem nehéz megtalálni, gyártóink kollekciói között szebbnél szebb csempék lelhetők fel.


A konyhai burkolatok kiválasztása nem igényel nagyobb körültekintést, mint amikor a fürdőszobába keresünk csempét és járólapot. A konyhai burkolat semmiben nem különbözik a lakás egyéb helyiségeiben használt lapoktól, gyártási technológiájukat tekintve ugyanazokról a kerámia burkolatokról beszélünk, amelyeket bármelyik helyiségben alkalmazhatunk, legfeljebb a mintákat illetően kereshetünk olyan kollekciókat, amelyeket a gyártó kifejezetten a konyhába szánta.
Összegyűjtöttük azokat a lapcsaládokat, amelyek között a konyha díszítésére alkalmas lapokat találunk.

Padlóburkolatok
A konyha esetében a padlólapok kiválasztásakor szempont lehet, hogy a helyiség a nappalival és az étkezővel egy légtérben van-e, és azonos padlóburkolatot szeretnénk mindenhova, vagy a konyhát a burkolat váltásával inkább elkülönítenénk a lakás egyéb tereitől.
A konyha padlójára a nagyobb igénybevétel miatt érdemes magas kopásállóságú kőporcelán hidegburkolatot választani, amely bírja a strapát. A padlóra kerülhet márvány, kő és betonhatás, vagy ami talán a leggyakoribb, hiszen otthonossá teszi a teret és szinte mindennel társítható, az a fahatású burkolat.
A nagyobb alapterületű konyhákban a sötét lapok is jól mutatnak, a kisebb helyiségek esetében viszont érdemes világos burkolatot választani a padlóra, hogy ezzel is tágítsuk a teret.

Fali burkolatok
A konyhában a padlólapnál sokkal markánsabb, szembetűnőbb a fali burkolat megjelenése, ami dizájnelemként párosul az összhatáshoz. A fali lapokat igazíthatjuk saját stílusunkhoz vagy a konyhabútoréhoz, de a padlóval azonos lapokat is választhatunk a falakra.
A hőhatás és a könnyű tisztíthatóság miatt a csempe a falakra is a legjobb választás, hiszen abban biztosak lehetünk, hogy az égetett kerámia burkolatok nem deformálódnak a sütő vagy főzőlap környékén és a vegyszeres tisztítás sem kezdi ki a felületüket. Az már ízlés kérdése, hogy a kisméretű vagy a nagyobb burkolatokat részesítjük-e előnyben. Mindkét megoldás esztétikus, ugyanakkor a nagyobb méretű csempék, sőt a megalapok annyiban szerencsésebbek, hogy a felrakásukkor jóval kevesebb lesz a fuga (ha van egyáltalán), így a takarítás könnyebbé válik.

Anyaghatások szerint hoztunk néhány példát arra, hogy a Csempekör kínálatában fellelhető burkolatok között melyekkel tehetjük igazán egyedivé konyhánkat.

Márványhatású burkolatok a konyhánk falára
A márvány az elegancia hírnöke a konyhában is, amely kifinomultságot sugároz.
Az ABK Sensi és Sensi Signora kollekciói színes márványpalettával rendelkeznek, ráadásul utóbbi 120×280 centis megaformátumban is elérhető, amire a falakon túl a munkapult burkolataként is gondolhatunk.

A FAP burkolatcsaládjai között is számos márványhatású különlegességet találunk. A Roma Gold kollekcióban szemet gyönyörködtető dekorelemek rejtőznek, amelyek a konyha ékességeként jelenhetnek meg, de választhatjuk az óriás metrócsempére emlékeztető 15×56 centis formátumot is.

Lágy betonhatás a minimalizmus jegyében

A letisztult modern vonalak kedvelőit biztosan magával ragadja az Atlas Concorde Boost családja, amelynek egyszínű lapjaival homogén felületeket alakíthatunk ki a konyhában, míg a látványos, fémbetétekkel megbolondított dekorlapokkal extravagánssá tehetjük a konyhát.
A gyártó Boost Pro kollekciójának kínálatát is érdemes szemügyre venni, hiszen ez a csempesorozat olyan színeket is kínál, amelyek erőteljes hátteret adnak a konyhabútornak.

3D burkolatok a konyhában
A strukturált felületű 3D burkolatokra nem biztos, hogy a legszerencsésebb választásként kell tekintünk, ha a konyhába választjuk őket, hiszen ezeket nehezebb takarítani, mint egy fényes, sima felületű csempét, ugyanakkor a látványos 3D lapokkal rendkívül esztétikussá, különlegessé tehetjük az alsószekrények feletti falfelületet.
A FAP kínálatában tallózva a Maku kollekció világos és sötét dekorlapjai igazi különlegességként jelenhetnek meg, ahogy a Sheer lapcsalád vagy a Lumina Stone kollekció egyedi mintákkal díszített csempéi.

Modern, vagány minták
A tapétahatású színes, mintás burkolatok a konyhában is jól mutatnak, karakteres kiegészítői lehetnek az enteriőrnek. Az ABK egyik legkedveltebb kollekciója, a Wide&Style Mini olyan változatos szín és mintavilágot kínál, hogy a bőség zavarában meggyűlhet a bajunk a választással. A bogyós vagy pálma minták a konyhába is jól passzolnak, így érdemes végigböngészni ezt a lapcsaládot is, ha valami egészen fiatalos megoldást keresünk.

Téglaformátumot metrocsempe helyett
A metrocsempe bevált megoldás a konyhákban, de talán már kliséssé vált. A fomátumot tekintve méretben nem sokban különböznek a trenddiktáló 15×30 centis téglaformátumú lapok, amelyek attól is különlegesek, hogy különböző mintákat lehet velük kirakni akár egyetlen szín felhasználásával is.
A Marca Corona Multiforme 1741 kollekciójában látványos színvilággal és kellemes mintákkal készülő mázas lapokat találunk, amelyek a konyhánkat is fényes díszbe öltöztetik.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!