Kezdjünk spórolni a vízzel a fürdőben

A konyha mellett a fürdőszoba az a hely, ahol egyénileg is sokat tehetünk a környezetünk megóvásáért, ahol áldozhatunk a fenntarthatóság oltárán. Ehhez nincs szükség másra, mint tudatosságra és olyan korszerű csaptelepekre, zuhanyfejekre vagy wc rendszerekre, amivel vizet takaríthatunk meg.

A Föld felszínének 70 százalékát borítja víz, ennek a víztömegnek azonban csak a töredéke, csupán egyetlen százaléka alkalmas emberi fogyasztásra. Ahhoz, hogy belássuk: a bolygó vízkészletei korlátozottan állnak rendelkezésre, érdemes átgondolnunk saját vízfogyasztásunkat.

Hazai adatok szerint naponta mintegy 100 liter vizet fogyasztunk személyenként, egy átlagos család vízfogyasztása pedig napi 500-600 liter körül alakul. Néhány példa arra, hogy mire és mennyi vizet használunk el:

kádfürdő: 100-120 liter
zuhanyozás: 40-70 liter
WC öblítés: 10-15 liter
kézmosás: 3-5 liter
mosás: 40-60 liter
mosogatás kézzel: 40-60 liter
mosogatás géppel: 10-15 liter

A fenti adatokból is kitűnik, hogy a fenntarthatóság témaköre a fürdőszobát nagymértékben érinti. Olaszországban már kormányzati ösztönzőrendszert dolgoztak ki arra, hogy a családokat rávegyék a víztakarékos fürdőszobai berendezések használatára. Állami támogatással bírják rá a háztartásokat arra, hogy cseréljék le régi, vízpazarló csapjaikat. Az újgenerációs, okos megoldások között számos előnyös tulajdonsággal bíró csaptelepet, wc-t, zuhanyrózsát vagy éppen termosztátos zuhanycsapot találunk.

Míg egy hagyományos zuhanyfejjel 50-80 liter vizet használunk el egy 5 percig tartó tusolás közben, ami percenként 12-16 literes vízfogyasztást jelent egy hagyományos tusolófejjel. Ezzel szemben az új típusú csapokkal percenként 9 literre csökkenthetjük a felhasználásunkat, ami hosszútávon már jelentős megtakarítást eredményezhet. Vessük a toalettek vízfogyasztását is. Míg egy régi típusú öblítőrendszerrel akár 12 liter vizet húztunk le a wc-n, addig az új víztakarékos megoldásokkal 6 liter alá csökkenthetjük ezt a mennyiséget. Az adatok mind azt bizonyítják, hogy az egyéni felelősség kérdése is számottevő, a fenntarthatóság ügye pedig a saját fürdőszobánkban kezdődik.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!