5 meghatározó terasztrend

A teraszok a privát szférában is az épületek meghatározó terévé váltak, ugyanakkor a szállodák és a vendéglátóhelyek esetében is egyre nagyobb kihasználtságnak örvendenek. Nemcsak az életünk, de a munkatereink is megváltoztak az elmúlt egy évben, a home office terjedése is hozzájárult ahhoz, hogy az építészeti megoldások terén új felfogásban készülnek a teraszok, amelyek akár az otthoni iroda helyszíneként is szolgálhatnak. Az Atlas Concorde kínálatából összegyűjtöttük azt az 5 trendhatást, amelyek biztosan meghatározóvá válnak a közeljövőben a kültéri építészeti elemek terén legyen szó stílusról, vagy dizájn elemekről.

Továbbra is népszerű a betonhatás
Az indusztriális stílus jegyében elterjedt és kedvelt betonhatású burkolatok népszerűsége továbbra is a topon van, a betonhatás még mindig divatos. Idén azonban előtérbe került a lágyabb színhasználat, a betonhatású burkolatok melegebb tónusokban is elérhetőek. Jó példa erre az Atlas Concorde Boost Pro kollekciója, amelynek színpalettájában megjelentek a természetes fa és a növényvilág színei.

Változatos minták és rusztikus karakter
A rusztikus kültéri burkolatok is trendek élvonalába kerültek, ráadásul a modern exteriőrökbe is passzolnak. A kőhatású burkolatok terén a gazdag szín és mintaválaszték jellemző.

Szabálytalan formák a kőből készült burkolatokhoz
Az esztétikai élmény szempontjából elengedhetetlen, hogy a teraszburkolat illeszkedjen a környezetéhez, a ház egyéb burkolataihoz. Az Atlas Concorde kőhatású burkolatcsaládja a Norde tökéletesen leképezi a valódi kő megjelenését, a lapok megszólalásig hasonlítanak
a természetben fellelhető kő mintázataira és színeire. A lapcsalád burkolatai éppen ezért szabálytalan és teljesen természetes alakzatokban is elérhetők, így olyan épített környezetbe is passzolnak, ahol a hagyományosabb építészeti megoldások dominálnak. A kőhatású burkolólapok akár sétányok kialakításához is felhasználhatók.

A bel- és kültér összhangja
A kültéri burkolatok stílusa jó esetben igazodik a belső térben használt burkolatokhoz, így a terasz a nappalival egybenyitva jelentősen növelheti a teret. A színeknek és a lapformátumoknak azonban nem feltétlenül kell egyezniük. A burkolati trendekben ugyan továbbra is népszerű az egységes megjelenés, a külső- és a belső terekben szívesen használnak egyforma burkolatot. A gyártók nagy része azonban ma már arra is ügyel, hogy bővítse szortimentjét a teraszburkolatok terén. Ennek köszönhetően a belsőépítészek és a lakberendezők kísérletező kedve is megjött, és szívesen használják ki az árnyalatokban és lapméretekben rejlő lehetőségeket, hiszen a terasz és a belső terek összhangja eltérő színek és formátumok alkalmazásával is megvalósítható. Ezáltal nemcsak egyedi karaktert kap a terasz, de a kültéri burkolat színe akár a kinti bútorokhoz vagy a növényzethez is igazítható.

Szállodák, éttermek, kávézók: a HORECA szektor
A teraszok szerepe az éttermek és bárok esetében is kiemeltté vált, hiszen hosszú időn keresztül vendégfogadásra csak a teraszok voltak alkalmasak. A vendéglátásban a külső vendégtér megjelenése egyáltalán nem elhanyagolható, egy szép terasz vendégvonzó hatással bír. A szektor számára azonban a fogadó tér minősége és esztétikuma mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a költséghatékonyság kérdésére és a tartósságra is. A szállodák, éttermek vagy épp a kávézók teraszára éppen ezért a legjobb megoldást a strapabíró, időjárásálló 2 cm-es burkolatok jelenthetik, amelyek szín-, minta- és méretválasztéka mind gazdagabbá válik a gyártók fejlesztéseinek köszönhetően.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!