Rusztikus és vintage burkolatok modern köntösben

A rusztikus és a vintage hangulat sokakat magával ragad annál is inkább, mert mindkét stílus segít megmutatni sajátos egyéniségünket. A vidéki bájjal bíró rusztikus megjelenés és a romantikus jegyeket felvonultató, modern vintage kedvelőinek mutatjuk most meg, hogy melyek azok a csempekollekciók, amelyek tökéletes kiegészítői a rajongott stílusjegyeknek.

A rusztikus stílushoz gondolatban hamar párosítjuk az otthon melegét. Az ilyen stílusjegyeket hordozó lakásokban a vidéki báj hangulatát a nyers és természetes bútorok illetve felületek teremtik meg. Ha rusztikus stílusról beszélünk, akkor a toszkán és dél-olasz villák esetleg a francia udvarházak jutnak eszünkbe.

Ehhez a stílushoz jól passzol az Atlas Concorde AIX kollekciója, amelyet a mediterrán életérzés hat át. A provence-i vendégházak padlójára emlékezető kőfelületek úgy keltenek kopottas hatást, hogy nem esnek túlzásba, mégis megidézik az ódon villák autentikus padlóját, amelyeken nyomott hagyott az idő.
Az AIX burkolatokkal készült fürdőszobában megmutatkozik a rusztikus stílusra jellemző nyersesség, de a kollekció tégla formátumú vagy vízszintesen barázdált lapjaival az étkezőbe is becsempészhetjük a déltengeri hangulatot. Az AIX burkolatok a nappali padlóján könnyedén harmóniába kerülnek a rusztikus bútorokkal, sőt a kertben is érvényesülnek. A bézs árnyalatú lapokkal kültéren igazi provence-i stílusú teraszt alakíthatunk ki.

A rusztikus jegyek iránt vonzódó otthonteremtőknek érdemes még szemügyre vennie a Saime Cottoantico lapcsaládját, amely az itáliai építészet nagy klasszikusát értelmezi újra és modern köntösben állítja elénk a terrakotta kézműves hagyományokat. A padlóburkolatok a rakott téglapadlók időtlen eleganciájával büszkélkednek, és akkor teljesítik be igazán rusztikus sorsukat, ha még fagerendás mennyezet is magasodik föléjük. 

A vintage az egyik legszerethetőbb stílus, amely a lakberendezésben évek óta hódít. Kifinomult, kellemes, kissé romantikus és retro is egyszerre. Aki él, hal a vintage jegyekért, de a stílusnak inkább a modern vonalát szeretné viszont látni otthonában, annak jó hír, hogy a kisméretű, téglaformátumú csempék térhódításával szinte bármit megvalósíthat. A keskeny, téglalap formájú burkolatok manapság főszereplőként tündökölnek a belsőépítészeti projektekben. Ezek a különleges csempék vibráló színekkel, kellemes és kifinomult mintákkal, fényes mázas felületekkel játsszák a stílusikont. Az apróságoknak nagy előnye, hogy jól fuzionálnak a mai elvárásokkal, így nem eshetünk velük túlzásba akkor sem, ha szeretnénk arányban tartani a nosztalgikus elemeket a modern vonásokkal.

A téglaformátumok mezőnyéből kiemelkedik a Marca Corona Multiforme 1741 kollekciója. A 7,5×30 centis darabok vízszintesen vagy függőlegesen rakva, esetleg mintákba rendezve is látványos összhatással kecsegtetnek. A változatos színvilágnak hála nem kell megalkuvónak lenni a helyszínválasztásban sem, hiszen ezek a mázas szépségek mindenütt érvényesülnek. A fürdőszobában, a hálószoba falán esetleg a kandalló körül ugyanolyan kifejezőek lehetnek, mint egy üzlethelyiségben, ahol a Multiforme 1741 lapokkal teremtünk vintage hangulatot.

A keskeny, tégla alakú burkolatok a Novabell kínálatában is megtalálhatók. A Fusion kollekció mázas csempéi olyan trendi színekben sorakoznak elénk, amelyek bármelyik vintage enteriőrben megtalálják a helyüket. A lapok retro hangulatát a formavilág (6×25 centiméter) mellett a kézműves hagyományok előtti tisztelgés is meghatározza. A vintage-re jellemző kopottas báj a Fusion kollekció darabjain is visszaköszön. Ha közelebbről szemügyre vesszük ezeket a csempéket, akkor jól látszanak a koptatott élek, amelyek igazán autentikussá teszik ezeket az apróságokat, ugyanakkor meghökkentőek is lehetnek azok számára, akik a viseltes jelleget kevésbé preferálják.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!