Az örökifjú halszálka és chevron minták

A szemrevaló minták között előkelő helyet foglal el a halszálka- és a chevron minta, amelyek mozgalmassá teszik a teret akár a falakról, akár a padlóról köszönnek vissza. Egyik burkolási típus sem nevezhető újszerűnek, de a klasszikusok már csak ilyenek: könnyedén visszakapaszkodnak a trendek élvonalába.

Divatos, elegáns és merész. A halszálka valamint a chevron mintával gyakran találkozhatunk, ha illusztris nappalik, egyedi fürdőszobák vagy konyhák képeit nézegetjük. A két burkolási típus bár hasonlít, mégis különböznek egymástól.


A halszálka az új városi menő
A halszálka lépcsőzetes minta, amelyet már a rómaiak is használtak. Igaz, az ókorban nem a divat diktálta a burkolási metódus alkalmazását, sokkal inkább a minta kötéseiben rejlő stabilitás. A római útépítők rájöttek arra, hogy stabilabb utakat eredményez, ha a téglákat V-alakban fordítják össze és így fektetik a kavicságyra.

A halszálka a XVI. századi Franciaországban parketta lerakási mintaként terjedt el és már akkor az elegancia jelképének számított. Volt időszak, különösen a 20. század elején, amikor a halszálka fénye megkopott, ezért szőnyegekkel takarták el az így lerakott parkettát, míg a 21. század építészete újra felfedezte és előszeretettel alkalmazza. A hidegburkolatok formavilágának gazdagsága is hozzátett ahhoz, hogy a burkolási típus a nagy visszatérők közé verekedhesse magát.


A halszálka kifejezetten jól mutat a padlón. A fahatású padlólapokat előszeretettel fektetik ezzel a burkolási módszerrel, de a mozgalmas minta különleges látványt nyújt konyhapultok felett, míg látványelemként alkalmazható a nappali falán vagy feldobhatjuk vele a tusoló egyes falfelületeit is. 

A halszálka esetében a burkolatok 90 fokos szögben illeszkednek egymáshoz, így a téglalap alakú lapokat ennél a burkolási mintánál nem vágják el, a szakemberek követik a precíz mintát úgy, hogy a lap rövidebb odalát derékszöget zárva illesztik a másik burkolat hosszabbik feléhez.

Meg kell jegyezni, hogy a halszálka minta megjelenése teljesen különbözhet attól függően, milyen hosszúságú és szélességű lapok adják ki a motívumot. A tégla formátumú csempék, vagy a metrócsempék a középpontjukhoz közel illeszkednek, ezzel  sűrűbb, lépcsőzetes geometriai mintát hoznak létre, míg a hosszabb, deszka formátumú lapok esetében hangsúlyosabban ábrázolható az átlós kialakítás.

A chevron a stílusos divatdiktátor
A chevron minta első ránézésre könnyen összetéveszthető a halszálkával, de ha jobban megnézzük, a chevron szimmetrikusabb. A chevron esetében a téglalap alakú burkolatok rövidebb oldalát 45 fokos szögben vágják el és a két lap illesztésekor a csúcsok egy pontban futnak össze, ezzel háromszöget zárnak be.

Történeti hátterét tekintve a chevron is koros megoldásnak számít, hiszen a minta már az ókori görög kerámiákon és textileken is megjelent, de fontos szerepet töltött be a középkori címerekben is. A divat világa az 1950-60-as években fedezte fel, a tervezők alkotta ruhákon dinamikus, stílusos elemként használták a chevron mintát.

A chevron mintával burkolt felületek kialakítása megköveteli a burkolólapok pontos vágását és illesztését, emiatt precíz kivitelezést igényel. A gyártók sok esetben kész mintaként, vagy formára alakítottan kínálják  repertoárjukban a chevron mintát a tökéletes összhatás megteremtése és a hibalehetőségek minimalizálása érdekében.

Különleges rajzolatuknak köszönhetően a halszálka és a chevron minta is mutatós felületeket alkot. A felhasznált lapokat játékosan is lehet használni, így a színek és az árnyalatok variálásával izgalmas padló és látványos falak alakíthatók ki.

 

Foglaljon időpontot díjmentesen személyes konzultációra szalonjaink bármelyikébe!
Szakképzett munkatársaink segítenek a tökéletes burkolatok és szaniterek kiválasztásában.