Színek a palettán, színek a fürdőszobában

Aki biztonsági játékos bizonyára a klasszikus bézsek, fehérek, szürkék mellett teszi le a voksot. Pedig a világ színes és a burkolatok is bírják a színeket. A gyorsan változó trendek miatt ugyan nagyobb bátorságot kíván játszani a különböző árnyalatokkal, a végeredményt tekintve sokszor mégis megéri bevállalósnak lenni.

A színek használata ma már nem egyenlő a harsánysággal vagy a tolakodó megjelenéssel a fürdőszobában. A színpaletta ezernyi árnyalata köszön vissza a burkolat kollekciókban, amelyek a legtöbb esetben bőséges kombinációs lehetőségeket is felvillantanak. Nem kell tehát lemondani a klasszikus és örökérvényű semleges tónusokról, de ha azt szeretnénk, hogy mozgalmassá váljon otthonunk, bátran kísérletezhetünk. A színekhez legtöbbször érzések, emlékek is párosulnak, ezért ha jól választunk, biztosan jó érzéssel tölt el bennünket, ha a padlóra vagy a falakra tekintünk.

A színes fürdőszobák kialakításában a FAP Color Now kollekciója is segítségünkre lehet és a legmodernebb stílusigényekre is tökéletes választ ad.
A Color Now kollekció fali burkolatai 31,5 x 91,5 centiméteres méretben készülnek, de a lapcsalád 120×278 centis megalapokkal is rendelkezik, amelyek alapszínekben érhetők el, így tökéletes kiegészítői az erőteljesebb kék, kurkuma sárga vagy éppen a marsala vörös fali csempéknek.
A Color Now kínálatában mikromozaikok, barokkos mintával díszített dekorok és modern geometrikus ábrákkal feldobott lapok is felsorakoznak, ezáltal nem csupán a színek játékával, hanem a mintákkal is izgalmas kombinációkat hozhatunk létre.
A párosítási lehetőségek tárházát tovább fokozza, hogy a színes burkolatokhoz jól passzolnak a fahatású padlólapok, vagy akár a márványminta is.

A színek ereje és hatásai otthonunkban

A kék
A kék a nyugalom, és a letisztultság színe, amely szűk terek optikai tágítását is elősegíti. Gyakran használják szűkös terek optikai tágításához. Mivel a kék a természetes vizekből áradó természetességet is szimbolizálja, ezért fürdőszobába ideális választás. A megfelelő árnyalat megtalálása azonban fontos, hogy ne keltsen hideg érzetet. Egyes kutatások szerint a kék szín étvágycsökkentő hatással is bír, ezért megfontolandó a konyhai alkalmazása is. 

A zöld
A zöld szín nyugtat és relaxál, a tisztaság, az élő növények, a természet erejét teremti meg a lakásban. A zöld a piros komplementer színe, ennek köszönhetően a reményt, a védelem és a biztonság színeként is tekinthetünk rá.  A zöld sötét árnyalataival érdemes óvatosan bánni, mert nyomasztóan hat, a túlságosan élénk zöldek pedig inkább gyerekek fürdőszobájában mutatnak jól.

A sárga
A sárga a vidámság színe, amely optimista hangulatba hoz. A napfényből áradó vitalitásnak köszönhetően a sárga mindig élettel tölti meg a tereket. A frissesség megtestesítőjeként konyhákban is jól mutat, a fürdőben pedig meleg, napsütötte érzést kelt.

A piros
A piros fokozza az érzékeket, inspiratív szín, amellyel stimuláló környezetet alakíthatunk ki. Az erőteljes vörös árnyalatok növelik a pulzusszámot, míg a bordóhoz közeli árnyalatok szenvedélyesek, a boldogság érzetét közvetíti. A piros szín a fürdőszobában különösen jól jöhet reggelente, hiszen energetizáló hatása is ismert. 

A barna árnyalatok
Földszínként a barnák a stabilitásra utalnak, biztos talajt adnak, nyugalmat árasztanak. A barna árnyalatok, különösen a fahatású padlólapoknak hála, ma már kifinomultan jelennek meg a burkolatok világában, így korántsem nyomasztóak és nem keltenek ósdi hatást sem. A tópbarna és a szín más korszerű változatai lágyítják a teret, különösen a világosabb árnyalatok, amelyek jól kiegészítik az élénk színeket.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!