A velencei építőművészet hagyományai a mai padlókon és falakon

Talán a 15-16. századi velencei építőmunkások sem hitték, hogy alkotásuk, a terazzo padló még évszázadok múltán is a legszebb és legnépszerűbb padlóburkolatok egyike lesz. Az eredetileg törött márvány és gránit darabok felhasználásával készült terazzo padlók 21. századi, frissített változatai a modern technológiák alkalmazásával készülnek ma már kőporcelánból, de a hagyományok tisztelete mellett.

A terazzo burkolatok egykor márvány, mészkő vagy dolomit keverékből készültek és a mediterrán padlódíszítés legszebb elemei közé tartoztak. A terazzo története az 1500-as évek Velencéjében teljesedett ki, ahol az építőipari munkások saját otthonaik díszítésére kezdték használni a nagyívű építkezéseken megmaradt és onnan összegyűjtött, nemes kövekből (márványból, gránitból, mészkőből) válogatott darabokat. A köveket apróra zúzták és agyaggal tapasztották össze, az így kialakított felületet kecsketejjel fényesítették. A terazzo az első kompozit anyagok egyike, a vegyes felületi hatással kialakított burkolatok korabeli példája.
A terazzo a legtöbb olasz burkolatgyártó kínálatában fellelhető, annál is inkább, mert a minta jelen van az elmúlt évek legkedveltebb divatirányzatai között. A kortárs, kőporcelánból gyártott, terazzo mintás lapok szinte bármelyik lakberendezési stílushoz passzolnak, a modern, minimál belső terekben épp olyan jól mutatnak, mint a klasszikus vagy mediterrán otthonokban.
A gyártók a színek terén, valamint a kőzúzalékot imitáló szemcsék méretét illetően is változatosan gondolták újra a velencei iparosok remekművét.

A Novabell Imperial Venice fantázianevű kollekciójának fókuszban a sajátos esztétika és az olasz kultúra hagyományai öltenek testet.

A FAP legújabb lapcsaládjai között helyet foglaló Nativa mintájával az aktuális irányzatoknak megfelelően, a nagyobb kőtöredékekre emlékeztető mintákat részesíti előnyben.

A Ceramica Sant’Agostino kollekciói között is felfedezhetők a kora itáliai művészet iránti tisztelgésből fakadó terazzo jellegű burkolatok, amelyek között a kisebb és nagyobb szemcsés változatok, a mélyebb színek és az elegáns, natúr megjelenésű padló- és fali burkolatok egyaránt helyet kapnak.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!