Fények a fürdőszobában

A világítás és a fényforrások tervezése a fürdőszobában különösen fontos lehet, annál is inkább, mert számos fürdő esetében előfordul, hogy természetes fény alig jut a helyiségbe. Nincs is annál bosszantóbb, mint a tükör előtt állva rossz fények mellett sminkelni vagy borotválkozni. A világítás megtervezését nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen a burkolás után már csak felesleges rombolással javíthatók a hibák. 

A fények szempontjából érdemes zónákra osztani a fürdőszobát. A legtöbb esetben a fürdőkád, a mosdó körüli terület és a zuhanykabin lesznek azok a helyek, amelyek megvilágítására nem árt kiemelt figyelmet fordítani. Egyetlen központi fényforrás biztosan nem lesz elegendő a fürdőszobába akkor sem, ha egészen apró helyiségről beszélünk.

Optikai csalások a fény erejével
A megfelelően átgondolt és megtervezett világítással optikai csalást is elérhetünk, kiemelhetjük a fürdőszoba egyes részeit, az irányított fényekkel pedig tágíthatjuk a teret.  A zuhanyzó esetében például érdemes a kabin körüli falakat megvilágítani, hiszen ezzel a trükkel a zuhanytér mérete is növelhető, legalábbis látszatra.
A mosdókagyló és a tükör környékén a fényeket a tükör két oldalára vagy mögé kell elhelyezni azért, hogy valóban a legszebb tükörképünkkel barátkozhassunk és ne a rosszul árnyékolt arcunkkal kelljen farkasszemet néznünk nap, mint nap.  

A fények mint díszítőelem
Bár a fények és a különböző világítótestek elsődleges feladata a hasznosságukban rejlik, mégsem felejtkezhetünk meg esztétikai szerepükről. A divatos függesztékeknek, a látványos csillároknak, falikaroknak vagy akár az állólámpáknak a fürdőszobában is helye van. 


A fények ma már sokkal többet jelentenek a hagyományos értelemben vett világításnál. A lámpatestekkel kiegészíthető a burkolat, kiemelhető egy-egy dekorlappal burkolt falfelület és a csempén túl a fürdőszobai bútorok stílusához is passzoló lámpákkal egyedi teret alakíthatunk ki.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!