Teraszburkolás 2023: a márvány és a travertinhatás is trendi

A kedveltebb burkolt terek hamarosan a teraszok lesznek, hiszen ahogy melegszik az idő, egyre többet gondolunk arra, hogy milyen jó lenne már a szabadban sütkérezni. A trendek a teraszburkolatok terén is folyamatosan változnak, alakulnak, és ebben a folyamatban jól látható, hogy a kültéri burkolatok egyre jobban hasonlítanak a belső terekben használt testvéreikre. 


A teraszokra egyre inkább rekreációs helyként tekintünk, a modern építészet pedig sok esetben a nappali kiterjesztéseként, otthonunk teljes értékű tereként alakítja a teraszt. Ehhez a felfogáshoz alkalmazkodnak a kültéri burkolatok is, amelyek egyre kifinomultabbak, alkalmazkodnak a belső terekben használt stílusokhoz, hogy ezzel is segítsék átlépni határokat és megalkotni a kint és bent összhangját. A növekvő igényekkel a teraszburkolatok műszaki tartalma is folyamatosan javul. A lapok egyre inkább 2 vagy akár 3 centiméter anyagvastagsággal készülnek, de a hagyományos 9 milliméteres, csúszászmentes járólapok is kiállják az idő próbáját.
A teraszszezon indulása előtt összegyűjtöttük azokat a burkolattípusokat és stílusokat, amelyekkel a trenddiktáló olaszok 2023 legszebb teraszait készítik.

1. LUXI MÁRVÁNYHATÁS A TERASZON ÉS A KERTBEN
Az építészet a márványt ma már egészen modern felfogásban értelmezi, a márványhatású burkolatok feltörekvő trendje megállíthatatlan, a gyártók egyre szebb burkolatokkal rukkolnak elő, amelyek sok esetben a valódi kő mintázatát hordozzák, de mind többször láthatjuk megjelenni a márvány dizájn oldalát. A kőzet időtlen eleganciája a szabadban is érvényesül, a modern vonalakat követő márványhatású greslapok szépen simulnak a természetbe. Azt mondják, hogy a márványnak presztízse van, a mai felfogásban azonban már nem a nehéz, talán kicsit unalmas márványtáblákra asszociálunk, ha a márvánnyal burkolt terekre gondolunk. A modern márványhatású burkolatokkal exkluzív tereket alakíthatunk ki és mivel az újgenerációs lapok mintái elképesztően stílusosak, ezért a márvánnyal összefüggésben a nehéz kastélyhatást is elfelejthetjük a teraszon.

2. A TRAVERTIN, MINT A HOMLOKZATOK IKONJA A TERASZ PADLÓJÁN
A travertin évezredek óta az építészet kedvenc köve, a szabadtéri építményeken könnyen felismerhető a kő jellegzetes karaktere. A travertin hatású burkolatokra a függőleges homlokzatok mellett a kerti kiülők, a teraszok illetve a medenceterek vízszintes felületeinek kedvenc díszítőelemeiként is tekinthetünk 2023-ban és ez a vonulat vélhetően még hosszú időn át velünk marad éppen az anyag visszafogott, időtlen szépsége okán.

3. A MADE IN ITALY CÍMKÉS CEPPO DI GRÉ KŐ
A lombard építészet díszköveként számon tartott, nagy szemcsés Ceppo di Gré is bebiztosította magát a 2023-as trendek között. A természetes kőzetre megszólalásig hasonlító kőporcelán burkolatok a szabadtéri alkalmazásra születtek, annyira jól illenek a zöld növényzethez és harmonikus egységbe hozhatók a fa teraszbútorokkal is. A Ceppo di Gré kövek jellegzetes megjelenését magán hordozó kültéri burkolatok a modern eleganciát testesítik meg és a betonhatású lapokkal együtt is jól mutatnak.

4. A HANGULATOS FAHATÁS MÉG MINDIG VONZÓ
A szabadtéri projektek esetében kézenfekvő megoldás lehet a valódi fapadló használata, ami mutatós és természetes, de kezelést, folyamatos karbantartást igényel. A fahatású kültéri burkolatokkal a valódi fa szépsége velünk marad, a pácolástól, festéstől és az évenkénti karbantartástól azonban elbúcsúzhatunk. A fahatású burkolatot nem fakítja ki a nap, és a csapadék vagy a fagykárok okozta repedések miatt sem kell aggódunk. A kültéri lapok színpalettája bőséges, így a teraszra a világostól a sötétebb árnyalatokig bármilyen színt választhatunk.

5. A BETONHATÁS SIMA ÜGY AZ URBANIZÁLT TERMÉSZETBEN
A betonra és a természetre nem kell egymást kizáró tényezőként gondolnunk. A beton- és cementhatású burkolatok sokkal jobban néznek ki a kertben és a teraszon, mint hinnénk. Ezek a teraszburkolatok minimalista megjelenésüknek köszönhetően képesek idomulni a többi anyaghatáshoz, így más stílusokkal keverve is izgalmas elegyet alkotnak. A betonhatású lapokkal összefüggő, sima tereket alkothatunk a szabadtérben akár a garázsbejáró előtt, akár a medence környékén hasznosítjuk. A zöld növényzetről azért nem árt gondoskodni a beton és a cementhatású burkolatok mellett, hogy a természetközeliség érzésében a városias környezetben is részünk lehessen.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!