Modern kőkorszak az Atlas Concorde burkolataival

A követ több ezer éve használja az építészet alapanyagként, mint az erő, a szilárdság és a természetes elegancia megtestesítőjét. A valódi kőre jellemző tulajdonságokkal a korszerű, kőhatású burkolatok is rendelkeznek, amelyek ráadásul az eredeti újraértelmezésével még sokoldalúbban használhatók, hiszen a kortárs építészet és dizájn elvárásainak megfelelően illeszthetők a mai, modern terekbe. Az Atlas Concorde kültéri burkolatai között számos kiforrott kollekció bizonyítja a kőhatás időtlenszépségét, míg az újdonságok a friss trendeket követik.


Amikor az épületek homlokzatát határozzuk meg, vagy a kültéri járófelületek burkolására kerül sor, akkor az esztétikus látvány kialakítása mellett számos kulcsfontosságú tényezőre kell figyelnünk. A külső falfelületek, a teraszok, az autóbeállók, a lépcsők, a kerti ösvények és a medenceterek esetében sem elég a szépségre koncentrálni. A felhasznált anyagok teherbíró-képességét, tartósságát is szem előtt kell tartanunk. Az említett felületek esetében a vízállóság, a csúszásmentes kivitel vagy a terhelhetőség is kiemelt szereppel bír, ugyanakkor az egyre gyakrabban tapasztalat erős hőingadozások miatt az időjárásállóságról sem szabad megfelejtkeznünk.
Mindezeknek az elvárásoknak a kőhatásű kerámiaburkolatok kültéri felhasználásra szánt változatai maximálisan megfelelnek, emellett esztétikailag is a maximumot nyújtják. A naturális megjelenésű kültéri burkolatok előnyei közé sorolhatjuk ugyanakkor azt is, hogy magas kopásállóságuknak köszönhetően felületük hosszabb idő elteltével sem sérül és színtartósságuk sem elhanyagolható.

Inspiráció eredeti forrásból

Az Atlas Concorde kőhatású kerámiaburkolatai a legszebb természetes kövek erezetét, rétegeit is képesek utánozni, sőt a gyártó a valódi kő felületén előforduló szemcséket is képes reprodukálni.
A korszerű kőhatású burkolatok a kültéri projektekben ideális társnak bizonyulnak, mivel ötvözik a szépséget és a sokoldalúságot.
A természetes kővel szemben, amely – valljuk be – állandó kezelést igényel, a kőhatású kültéri kerámiaburkolatok mellett szóló érv, hogy ezek a lapok nem igényelnek különösebb karbantartást. Éppen ennek az előnyös tulajdonságnak köszönhetően forgalmas, gyakori takarításnak kitett területeken is megállják a helyüket. Említésre méltó szempont, hogy a kerámiaburkolatok tisztítása nem igényel extra kemikáliát, vízzel és hétköznapi tisztítószerekkel gyorsan és egyszerűen visszakaphatják eredeti szépségüket. A 2 centiméteres anyagvastagság a tartósság tekintetében jelent garanciát, a kifejezetten kültéri felhasználásra készülő burkolatok bírják az extrém terhelést, így olyan helyekre is alkalmasak, ahol gyakran járnak motorok illetve autók, de a lapok még egy targonca súlya alatt sem roppannak meg. 

Egybeolvadó terek

Ma már nincs az a gyártó, amelyik ne törekedne a külső és belső terek közötti kontinuitásra, a látványelemek összehangolására. Az Atlas Concorde kültéri felhasználásra szánt kőhatású felületei is gond nélkül kombinálhatók a beltéri burkolatokkal. A fali és padlólapok a legkülönbözőbb formátumokban készülnek, a színek változatossága pedig az árnyalatokkal való finom játékot is lehetővé teszi kint és bent egyaránt.

A kőhatás szépsége a minimáltól a rusztikusig

A Boost Stone az Atlas Concorde legújabb kőhatású kollekciója, amelyet 2021 őszén mutattak be a nagyközönségnek. A burkolatcsaládot a pireneusi mészkő ihlette, amely a modern, minimalista külsőben és a felületek neutrális színvilágában is megmutatkozik. A Boost Stone 2 centiméteres, kültéri kivitelben is elérhető.

A Norde kollekcióhoz a görög kvarcit adta az inspirációt. A gazdag földszínek, a természetes deformáltságot idéző kültéri, 2 centiméteres burkolatok teszik gazdaggá ezt a lapcsaládot, amelynek strukturált darabjai élethűen adják vissza a valódi kő egyenetlen felületét.

A kőhatású burkolatok között az egyik legkedveltebb kollekció kétségkívül az AIX fantázianévre hallgató lapcsalád. Ha ránézünk az AIX kollekciót használó terekre, a 18. századi francia villák juthatnak róluk eszünkbe, amelyek korukat megelőzve bizonyították az építészet és a természet tökéletes szimbiózisát. Az AIX a mediterrán életérzés burkolata, amely színvilágát tekintve meleg és hideg tónusokat egyaránt kínál, ezzel a provence-i stílushoz épp olyan jól passzol, mint azokba az otthonokba, ahol a Közép-európai rezidenciákra jellemző szürke kövek világa köszön vissza.

A fenntarthatóság a természet tiszteletén alapul

Az Atlas Concorde kiemelten kezeli a környezetvédelmet, a természeti értékek megőrzése pedig azért is fontos az olasz gyártó számára, mert burkolatait a legtöbbször olyan építészeti környezetben alkalmazzák, ahol kifejezetten látványosan jelenik meg a természetközeliség. A közparkokban, a privát kertekben és teraszokon vagy az úszómedencék körül kialakított burkolt felületek környezetében előtérbe kerül a természettel való összhang. Az Atlas Concorde kőhatású burkolatainak gyártásakor a cég élvonalbeli ipari eljárásokat alkalmaz. A csempék és járólapok a környezeti fenntarthatóság égisze alatt készülnek, mérgező vagy káros anyagok felhasználása nélkül.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!