Maximális méret, kidolgozott látvány megalapokkal

A burkolatok világában az elegancia fokmérőjévé váltak a megalapok, amelyek a padlón és a falakon is impozánsak. A méreteket a gyártók olyan szintre emelték, hogy az ideálisnak mondott 275 centiméteres belmagasság esetén padlótól a plafonig egyetlen lap elegendő. Áprilisi akciós gyártónk, a Marca Corona kínálatában is találunk látványos óriás burkolatokat. Érdemes megismerkedni ezekkel a csempeóriásokkal, amelyekkel konyhaszigeteket burkolnak, nappalik falát díszítik vagy éppen asztallapként tűnnek fel . 


A megalap igazi dizájnelem, talán ezért is jelent meg első körben exkluzív üzletekben, szállodákban és modern teraszok kellékeként. A közel 3 méter magasságú burkolólapok azonban időközben meghódították a tervezőket és az építtetőket, így mostanra a privátszférában is helyet kaptak.

Az óriás burkolatok számos előnyös tulajdonságot sorakoztatnak fel, ilyen például, hogy:
• Fuga nélkül is burkolhatók, ezáltal homogén felületet alkotnak, a hézagok nem törik meg a látványt.
• A fuga nélküli ragasztás előnye a felületek egyszerűbb tisztíthatóságában is megnyilvánul, hiszen nincs hézag, amibe belül a kosz, és nehéz azt kitakarítani.
• A fugahézagok minimalizálásával a belső terek ízlésesen egybeolvadnak, sőt a belső és külső terek látványa is egységes képet mutat. 
• Az égetett kerámia rendkívül tartós felületet, falburkolatként alkalmazva hosszútávra szól, felülmúlja a tapéta élettartamát.
• A kőporcelán környezetbarát anyag, aminek minősége hosszútávra garantálható.
• A nagy felületekről visszaköszönő elegáns minták tökéletesen érvényesülnek.
• Stílusos lakberendezési elemként egyedivé tehetjük vele otthonunkat.

A Marca Corona burkolatkollekció között számos lapcsaládban megtalálhatók a 120×278 centiméteres nagylapok, amelyek különböző anyaghatásban jelennek meg. A markáns kőhatás, a homogén cement vagy betonhatás, az exkluzív márványhatás mellett egyedi mintákkal díszített darabokat is találunk a kínálatban. Ezeket a konyhától kezdve, a nappalin és a fürdőszobán árt egészen a teraszig használhatjuk tartós falburkolatként.

Óriáslapok a konyhában

Ki ne vágyna modern, nagyvonalú konyhára, ahol nincs zsúfoltság, a tér letisztult, a felületek pedig könnyedén letakaríthatók akkor is, ha a főzés nagyobb rumlival járt. Aki van olyan szerencsés, hogy otthonában elegendő helyet kapott a konyha, az a tervezésnél gondoljon bátran a megalapokra.
A többségnek biztosan van tapasztalata a fugák elkoszosodásával, zsírosodásával a konyhapult feletti részen, különösen a tűzhely illetve a mosogató környékén. A nagylapok hézagmentes burkolásának előnyét a konyha mögötti falfelületen biztosan érdemes kihasználni, hiszen nem csupán mutatós, hanem egyszerűen takarítható felületet is kapunk.
A másik felszín, ahol kihasználhatjuk a megalapok előnyeit az a konyhapult vagy a konyhai sziget. Az utóbbit egészen feltűnő belsőépítészeti elemmé alakíthatjuk egy vonzó márványmintás vagy kőhatású óriáslappal.
A konyhában is érdemes kísérletezni a különböző anyaghatások kombinálásával. A Marca Corona tervezői kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy olyan felületi hatásokat álmodjanak meg, amelyek mixelve egészen extra látványt nyújtanak. A látszólag nyers beton, és az exkluzív márványhatás kombinációja például üdítő és kontrasztos. A Multiforme kollekció puha tapintású, betonhatású, matt lapjai jól variálhatók fényes, márványhatású lapokkal, amelyek között a gyártó kínálatában élénkebb színeket is találunk. 

Dekoratív megalapok a nappaliban

Általánosságban igaz, hogy otthonainkban a nappali a legnagyobb méretű helyiség, egyúttal ez az a tér, ahol az XXL méretű burkolatokban rejlő lehetőségeket a legjobban kihasználhatjuk. Ha igazán stílusos nappalit képzeltünk el, a lehetőségink száma szinte korlátlan. A padlóra választhatunk 120×120 centiméteres lapokat, míg a falakat a 120×278 centis óriásokkal fedhetjük.
A dekoratív mintákkal díszített 278 centi magas lapokból akár egyetlen is elegendő lehet ahhoz, hogy kiemeljük vele azt a falat, amire szeretnénk a figyelmet irányítani.
A növényi mintákkal díszített burkolatok térhódítását a nappaliban érdemes kihasználni, hiszen egy jól megválasztott motívum nyugalmat sugároz. A Marca Corona Multiforme kollekciójának indamintás megalapja tökéletes példa arra, hogy milyen az, amikor egy dekoratív rajzolat nem esik a túlzás kategóriába, hanem kellemes háttérként szolgálhat szinte bármilyen stílusú otthonban.

A Multiforme kollekció óriáslapjaira egyébként is jellemző a visszafogott elegancia, amely a cementhatás modern vonalvezetésével bárhol megállja a helyét. Az eredeti lapcsaládot kiegészítő Multiforme Dune kollekció is megkapó megalapokat kínál, amelyek a távolkeleti sivatagok misztikumát, az Ezeregyéjszaka hangulatát idézik egészen kifinomult értelmezésben.

A fürdőszoba díszítőelemként is gondoljunk az óriás burkolatokra

Míg a konyhában és a nappaliban a kőporcelán gyakrabban kap versenytársat a burkolatok terén, addig a fürdőszobában az esetek döntő többségében nem kell konkurálnia, és valószínűleg az építkezők, felújítók többsége akkor keres leggyakrabban kerámia hidegburkolatot, ha a fürdőszobáját alakítja ki vagy át. Miközben a formátumok terén a trendek szinte mindent megengednek, és a kisméretű burkolatok is a kedvencek sorába tartoznak, addig a megalapok a fürdőszobában is elvihetik a pálmát. A nagylapok már említett előnyös tulajdonságaira a fürdőszobában is érdemes alapozni. A megalapok mellett szóló további érv lehet a fürdőszobai hasznosításban, hogy méretüknek köszönhetően a XXL burkolatok optikailag tágítják a teret. A térnövelő erőt a fugamentes burkolás is elősegíti, ahogy az is, ha világos lapokat választunk a fürdőszobába.
Arra azonban az építkezés során nem árt gondosan ügyelni, hogy egy 278 centiméter magas és 120 centiméter széles burkolólapnak be kell férnie a helyiségbe, így akár az is előfordulhat, hogy a falazást a burkoláshoz kell igazítani, nehogy előforduljon az, hogy a burkolatot egyszerűen nem lehet beemelni a helyiségbe.
Fürdőszákban kifejezetten szépek a márványhatású megalapok, de itt is mutatósak a dekoratív mintákkal díszített óriások. A Marca Corona 120×278 centis lapjai könnyített, 6 mm vastag burkolatok, amelyeket érdemes tapasztalt szakemberre bízni, annál is inkább mert, ha egy ilyen nagy értékű lap sérül a munkálatok közben, az fájó veszteség mindenkinek.

Az óriáslapok a teraszon is a maximumot nyújtják

A nagylapok a teraszokon exkluzív kellékként jelennek meg, különösen akkor, ha nemcsak padlóelemként, hanem falburkolatként is gondolunk rájuk.  A szabadtéri projektek esetében különösen kedveltek a kőhatású lapok, amelyek a természetes kőzetek naturális szépségét adják vissza a szabad térben. A kőhatású megalapokkal akár szellős teraszok, akár medenceterek környékén is érdemes számolni, de akkor se felejtkezzünk meg rólunk, ha homlokzati burkolatot keresünk. A Marca Corona kőhatású lapcsaládjai között az Arkistone kollekció modern vonalvezetésű megalapjai emelhetők ki, amelyek a természetes kövek hiperrealisztikus  másaiként díszíthetik a kertet, a teraszt vagy a medence környékét.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!