Kőhatású újdonságok a Csempekör kínálatában

A természetben fellelhető valódi köveket hitelesen utánzó, az eredetire megtévesztésig hasonlító újdonságokkal bővült a Csempekör burkolat szortimentje. A 4 új kollekció egytől egyig az olasz Coem termékkínálatából érkezett és a travertin valamint a mészkövek  csodálatos világát tárja elénk a kőporcelán ellenállóságával és tartósságával. 

A kő koroktól, divathullámoktól és a technológia fejlődésétől függetlenül az építészet megunhatatlan, természetes alapanyaga évezredek óta. Az igazán szép kőtáblák kitermelése és szállítása azonban soha sem számított olcsó mulatságnak, már a római korban sem. A természetes kő felhasználása napjainkban is költséges, így homlokzati díszítőelemként, akár burkolatként használunk valódi követ, azt jelentősen növelheti költségeinket az építkezés során. A természetes köveknek a korszerű nyomási technikáknak köszönhetően mára valódi alternatívájává váltak a modern greslapok, amelyek felülete, mintázata megtévesztésig hasonlít az igazi kövekre. Érdemes ezért mind jobban megismerni azokat a kőporcelán burkolatokat, amelyek külsőségükben vetekszenek a természetes kövekkel, ám a műszaki tulajdonságaikat tekintve sok esetben ellenállóbbak a külső behatásokkal szemben, mint a sérülékeny irányadó.

A Csempekör szortimentje egy új gyártó, az olasz Coem 4 különböző kőhatású burkolatkollekciójával bővült, amelyeket azoknak ajánljuk, akik a valódi mészkövet és a travertint szívesen helyettesítik impozáns hidegburkolattal.

A Coem az olasz burkolatgyártás egyik meghatározó szereplőjeként a kezdetektől arra törekszik, hogy a kifejezetten magas minőségben gyártott greslapjain visszaköszönjön a természetes környezetből kölcsönzött egyediség. A Coem kifejezetten erős a kőhatású burkolatok gyártásában, nehéz olyan kőzetet találni, amelynek valósághű másolata ne jelenne meg a gyártó valamelyik kollekciójában. Akár a színeket, a különböző mészkő mintázatokat és megdöbbentően széles méretválasztékot vesszük górcső alá, azt tapasztalhatjuk, hogy a Coem kínálata rendkívül összetett. Az olasz ízlésvilágot tükröző gyártó burkolatai azért is olyan népszerűek Európa-szerte az építészek körében, mert a fali, és a padlóburkolatok terén is a valódi kövek hiteles másolatait kínálja kiemelkedő technikai jellemzőkkel felvértezve. A kisméretű 20×20 centis burkolatoktól kezdve egészen a 120×280 centiméteres óriástáblákig elképesztően gazdag méretválaszték jellemzi a termékkört. A különböző méretek modulárisan is felhasználhatók, az eltérő méretű lapok variálásával a padlón látványos mintákat alakíthatnak ki a szakemberek. A burkolatok a felületkezelést illetően matt és enyhén fényes változatokban készülnek, a kültéri lapok hagyományos és 2 centis változatban is elérhetők.

 római travertin az építészet örök klasszikusa

A travertin az ókor és a középkor jellegzetes építőanyagaként ismert, egyedi szépsége miatt a mészkőnek ezt a változatát azonban nemcsak a letűnt korok embere értékelte nagyra, hanem a modern építészet is előszeretettel használja. A római Colosseum például 100 ezer köbméter travertinből épült, de a nemes követ használták többek között a Szent Péter bazilika oszlopsorának faragásakor vagy a Trevi kút építésekor is. Magyarországon a süttői mészkő mutatja leginkább a római travertin jellegzetességeit. Az észak-magyarországi mészkőbányák múltja is 2000 évre tekint vissza, az ott bányászott követ használták a rómaiak a Duna-mentén épített erődítmények építésére. A hazai travertin jól ismert építményeink homlokzati burkolataként is visszaköszön, elég a Parlament épületére vagy a Művészetek Palotájára gondolni és máris beugrik, hogy is néz ki ez az időtlen anyag. A travertin népszerűségének egyik záloga, hogy kiválóan passzol a legkülönbözőbb építészeti stílusokhoz, így a hagyományos és a modern építészet is magáénak érzi. 

Reverso és Reverso2: valósághű travertin másolatok a Coemtől 

A Coem egyik legütősebb kőhatású burkolata a méregdrága jelzővel bátran illethető római travertint idézi. A burkolatok mintázatán az eredeti kőzet összetéveszthetetlen erezete, a felület szabálytalanságai köszönnek vissza. A Reverso termékcsalád 10 különböző méretben és 4 naturális színben (elefántcsont, bézs, szürke, dió) rendelhető bel- és kültéri felhasználásra egyaránt.

A kollekció kiegészítéseként alkotott Reverso 2 termékcsalád három hideg színnel egészíti ki a nagytestvér kínálatát. A fehér, ezüst és fekete lapokon szépen kirajzolódnak a travertin felületekre jellemző finom tökéletlenségek, amelyek rajzolata friss és modern hatást kelt a markáns árnyalatú, 9 különböző méretben elérhető lapokon.


A Reverso kollekciókat a kőhatású burkolatok között nyugodtan nevezhetjük páratlannak a színek- és méretek bőséges választéka miatt, de a lapcsaládok az igazi travertin valósághű másolataként látványban is kiemelkedőt nyújtanak. Éppen ezért különös figyelmet érdemelnek olyan építészeti projektek esetén, ahol a homlokzattól a teraszon át egészen a belső terekig előnyt élvez a természetesség és az időtlen elegancia iránti igény, vagy ahol az épített környezet jellegzetességei megkövetelik a travertin alkalmazását. Ezekben a helyzetekben az előnyök közé sorolhatjuk azt is, hogy a valódi alapanyaghoz képest a greslapok árfekvése határozott előnyöket mutat a valódi travertinhez képest

Lagos kollekció, a minimalista dizájn jegyében

Rómából egy nagy ugrással nézzünk át Afrikába, ahol a mészkő Nigéria egyik legjellegzetesebb ásványkincsének számít. Az afrikai ország egyik legnagyobb városáról kapta a nevét a Coem ugyancsak figyelemre méltó, kőhatású kollekciója. A Lagos a minimalizmus jegyében alkotott burkolatcsalád, amely a mészkő természetes szépségének reprodukálására törekszik a földszínek 5 különböző árnyalatában. Ennél a lapcsaládnál is tipikus elem a gyártó burkolataira jellemző méretgazdagság, ami ebben az esetben 10 különböző tartományt jelent. A Lagos kollekció a visszafogott, modern dizájnnak hála jól kombinálható más anyaghatású burkolatokkal, így stílusos ötvözeteket alakíthatunk ki akkor is, ha fahatású, betonhatású vagy fémes felülettel variáljuk.

A francia hagyományok rusztikus burkolatokról köszönnek vissza
Ha már világutazóként próbáljuk megidézni az építészeti munkálatok során alkalmazott különböző természetes köveket, akkor a francia vonalat sem hagyhatjuk ki. A Coem Loire kollekciója a francia architektúra jellegzetes, rusztikus stílusát hordozza. A korabeli francia kastélyok és udvarházak padlóit idéző kőburkolatok éleinek szabálytalansága és a színvilág is azt a bájos miliőt juttatja eszünkbe, amit a mediterrán térség levendulával övezett vidékeiről vagy a Loire menti települések rusztikus környezetéből ismerhetünk. A 4 színben és 4 méretben elérhető burkolatok ugyanolyan jól mutatnak a lakásbelsőkben, mint a szabadtéren, ahol látványos teraszokat burkolhatunk a vintage jellegű lapokkal. 

A bemutatott kollekciók mindegyike 2 centiméteres, kültéri burkolatként is rendelkezésre áll, így teraszok, garázsbeállók, medenceterek burkolására kifejezetten ajánlottak.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!