Kis fürdőből nagyobbat – 7 tértágító optikai trükk

A fürdőszoba sok esetben a lakás egyik legkisebb helyisége, ezért ha fizikálisan képtelenség is, optikailag azért számos trükk ismert, amivel tágíthatjuk a teret.
Összegyűjtöttünk 7 megoldást, amivel a fürdőszoba nagyobbnak hat a valós méreténél.

1. Trükkös tükrök használata
Ha a fürdő alapterülete kicsi, de adott legalább egy olyan fal, amin elfér egy beépített szekrény, akkor oda érdemes egy méretes, plafonig érő tárolót tervezni. Nemcsak azért, mert a beépített szekrény minden fürdőszobai kelléket, törölközőt elnyel, hanem azért is mert a bútorlapra tükröt szerelhetünk, aminek köszönhetően a fürdőszoba sokkal nagyobbnak tűnik a valós méreténél.
Egy faltól falig érő mosdópulttal is sokat javíthatunk a helykihasználáson, a széles pult esztétikus és pakolás szempontjából is praktikus.

2. Csillogó felületek, fémes fogantyúk
A kis fürdőkbe válasszunk világos burkolatot, az alapanyagok között pedig érdemes a fényes felületeket keresni. A márvány, a fényes mázas csempék, vagy az üveghatású burkolatok fényvisszaverő képességüknek köszönhetően tágítják a teret. A fémes fogantyúk jól illenek a fényes burkoló lapokhoz, a fények játékát kihasználva igazi luxusban lehet részünk.

3. Tükör a teljes falfelületen
A faltól falig vagy a padlótól mennyezetig futó tükrök jelentik a legbiztosabb megoldást a tér optikai növelésére. A tükör elhelyezésénél ugyanakkor érdemes figyelni az intimitásra, nem biztos, hogy jó, ha mindenütt önmagunkat pillantjuk meg benne. A hatalmas tükrök elé felhelyezett függesztett világítással is emelhetjük a tétet. A szép csillár különleges díszként szolgálhat a fürdőszobában, a fénytükrözés pedig a téralakításban is szerepet játszik

4. Falra szerelt mosdópult és légies bútorzat
Egy falba épített könnyed mosdópult is könnyed hatást teremt a térben, nem nyomasztja a fürdőszobát, mint a testes fürdőszoba bútorok, ráadásul a padlóból sem szakítanak ki teret. Ha széket vagy létrát használunk dekorációs elemként, ügyeljünk arra, hogy a lábak karcsúak legyenek.

5. Walk in zuhanykabin keret nélküli üveggel
Áttetsző üvegfelületekkel is sokat tehetünk azért, hogy a kis alapterületű fürdőszoba nagyobbnak tűnjön, mint amilyen valójában. A zuhanykabin üvegfelülete kinyitja a teret, megtöri és visszaveri a fényt. A zuhany falfelületére kerülhet extra mintázatú csempe, és ha a tervező fantáziáját megmozgatja az op-art, akár optikai játékot is játszhat csempézett falon.

6. Világos padló és plafon
Ha a fürdőszoba különösen keskeny, akkor bizony be kell vetni az összes dizájn trükköt, amitől szélesebbnek érezhetjük. A világos padló és a fehérre festett plafon is segítségünkre lehet, emellett érdemes nagy formátumú burkolatot választani, hogy tágasabb hatást keltsünk a keskeny helyiségben. A szaniterek legyenek fehérek és az ablak körül is érdemes a mennyezetre felkent fehér festéket használni a nyílászáró körbeburkolása helyett.

7. A sötét tónusnak a padlón a helye
Nem csupán az ártatlan fehér az az árnyalat, amit a kisméretű fürdőszobák szeretnek. A halvány tónusok, így az egészen világos bézs vagy a világosszürke is szépen mutat a kis alapterületű fürdőszobában. A túlságosan steril hatás elkerülése érdekében a világos falakat ellensúlyozhatjuk meleg, fahatású padlóburkolattal, amitől otthonossá válik a fürdőszoba.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!