Gyakorlati tanácsok megalapos burkoláshoz

A 260 vagy 320 centiméteres magassággal büszkélkedő megalapok vagy XXL burkolatok egyre elterjedtebbek. Ezekkel az impozáns lapokkal azonban – főként a méreteik miatt – nem könnyű dolgozni, hiszen nemcsak profi szerszámokra, hanem tapasztalatra is szükség van. A megalapokkal történő burkolás folyamata a megrendelőt is foglalkoztatja, hiszen az exkluzív és értékes csempék akkor mutatnak igazán jól, ha a burkolásban sincs hiba. Hoztunk néhány hasznos oktató videot, amelyek érdekesek lehetnek az építtetőknek, felújítóknak és akár a szakembereknek is jól jöhetnek.

A megalapok kicsomagolása és mozgatása 

A megalapok méretükből adódóan akkor is masszív súllyal rendelkeznek, ha egyes gyártók már könnyített változatokat is gyártanak. A méretük és súlyuk miatt a mozgatásukat nevezhetjük nehezített pályának. Egy 120×240 cm-es méretekkel büszkélkedő 10 mm anyagvastagságú megalap körülbelül 80 kilót. Meg kell jegyezni, hogy ezeknek a lapoknak nemcsak a súlya tisztes, hanem az értéke is, ezért már a kicsomagolás is kellő körültekintést igényel.
A megalapokat a szakemberek tapadókorongos lapemelővel veszik ki a ládából, a további mozgatást egy szintén tapadókoronggal szerelt keret segítségével érdemes elvégezni. A burkolólapok sarkaira érdemes műanyag sarokvédőket helyezni, hogy a mozgatás közben az anyag ne sérüljön. 

A video mutatja a részleteket:

A megalapok vágása

A burkolás során az esetek többségében a vágás , igazítás része a munkálatoknak. Ehhez professzionális szerszámokra van szükség, hogy ne keletkezzen kár a burkolatban.
A vágások nem csak csempevágóval, hanem vizes sarokcsiszolóval is elvégezhetők. A géppel akár a 2 cm vastag burolatok gérvágása (45°-os élvágás) is megoldható. A kör alakú lyukak vágásához marófejre lesz szükség, míg a négyzet alakú lyukak marásának folyamata úgy zajlik, hogy először lyukat vágnak a négyszög minden sarában. 

A munkafolyamat így néz ki:

Burkolás óriáslappal

A megalapokkal való burkolás során, ahogy minden egyéb esetben is fontos, hogy az aljzat, vagy falfelület teljesen tiszta legyen, de legalább ilyen kiemelkedő jelentőséget kell tulajdonítani a tökéletesen sík felületnek, hogy a vízszintben, és a függőleges falakon se legyenek eltérések. A ragasztás előtt célszerű szigetelő, törésgátló membránt alkalmazni. A ragasztót az aljzatra, és a burkolat hátoldalára is fel kell vinni. 

Íme a burkolási munka:

A befejező fázis

A burkolást követően az ékek eltávolítása, a fugázás és a takarítás van már csak hátra, esetleg egy gépi takarítás, amennyiben erre szükség van.

A befejező munkálatok így készülnek:

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!