Egyszerűen nagyszerű burkolatok minimalista enteriőrökhöz

Aki vonzódik az egyszerű, átlátható terekhez, annak a minimál stílus biztosan közel áll az ízlésvilágához. A mindennapi praktikumot az eleganciával ötvöző lakberendezési vonulat a burkolatok terén is azokat a változatokat igényli, amelyek letisztultak, színviláguk pedig többnyire neutrális. Összeállításunkkal a minimál kedvelőknek szeretnénk irányt mutatni, hogy könnyebben megtalálják azt a csempét és járólapot, amelyik a minimalista nappali, fürdőszoba vagy konyha meghatározó alapeleme lehet.

A kevesebb több fogalma olykor már elcsépelten hat, de amikor a minimálról esik szó, nem mehetünk el mellette, hiszen ez a stílus a nevéből adódóan sem esik túlzásba, nem terheli túl a tereket bútorokkal, színekkel és dekorációval. A minimál mottója szerint a tér szolgálja az embert, és ebben a viszonyban az egyszerűség valamint a rend uralkodik a belső tereken. Akadnak, akik már emiatt vonakodnak a túlságosan leegyszerűsítettnek és vonalasnak ható stílustól, amely nem tűr meg semmit, ami felesleges vagy elvesz a térből. A minimalista belsőépítészet az otthonokat a szükségletek szerint osztja fel, az enteriőrök leggyakoribb jellemzői között találjuk az átlátható, tágas téralkotást, az egyszerű, mégis elegáns stílust.

Modern, minimalista nappalik

A minimalista stílusban berendezett nappalit megtölti a fény, berendezése harmonikus. A modern minimál jegyeit magán hordozó nappali a lakás legnagyobb tere, ezért sem mindegy, hogy milyen padlóburkolatot használunk. Érdemes olyan lapot választani, aminek színvilága nem tér el markánsan a berendezéstől, a lakásban használt színektől. A minimalista stílusú nappalikba jól illenek a kőhatású burkolatok. Az ismét aranykorát élő terazzo, vagy a mészkövek finom felületét idéző burkolatok a nagy térben is szépen érvényesülnek és kellően letisztultak ahhoz, hogy megfeleljenek a stílus követelményeinek. A kőhatás mellett a fahatású padlólapok is illeszkednek az irányzathoz, de ami az abszolút nyerő lehet, az a lágy, puha érzetet keltő cementhatás.

A kőhatású burkolatok között érdemes vetni egy pillantást a Novabell Norgestone kollekciójára vagy a Marca Corona Arkistyle lapcsaládjára, amelyek ízléses alapot adhatnak egy minimál nappalinak. A stílus elbírja a nagyméretű burkolatokat, ezért érdemes a padlóra akár 100×100 cm-es, vagy 120×120-as lapokat választani. A harmónia jegyében a falakra is kerülhet kerámiaburkolat, annál is inkább, mert ezzel a tér még elegánsabb, még letisztultabb lesz. A falakra választhatunk 120 centi széles és 278 centiméter magas megalapot akár a padló stílusával és színével megegyező árnyalatban. 

A cementhatású burkolatok közül a rendkívüli színskálával rendelkező Marca Coroma Multiforme lapcsalád abszolút nyerő lehet a minimál stílusvilágban. A nagy, egybefüggő tereknek könnyedséget ad cement sima felületét idéző lágyság, míg a letisztult megjelenés nem veszi el a figyelmet a kanapáról, ami általában központi elemként szolgál egy minimál nappaliban.

Konyha minimalista jegyekkel

Rendre és a tisztaságra általánosságban minden konyhában szükség van annak ellenére is, hogy a bábeli zűrzavar megszűntetése sok esetben lehetetlen küldetésnek tűnik főként azokban a konyhákban, amelyek mindennapos használatban vannak. A minimalista stílus azonban segítségünkre lehet a rend fenntartásában, hiszen a minimál konyha jellemzői között szerepel, hogy a szekrények elrejtenek mindent, ami felesleges. Ahhoz, hogy a konyhánk megfeleljen az irányzat követelményeinek, különös figyelmet kell fordítani a burkolatokra. A könnyen tisztítható és tartós kerámia padlólapokra és fali csempékre kulcsszereplőként kell tekintenünk.
Mivel a minimál konyhákban gyakran nem használnak felső szekrényt, ezért a csempe ezekben az enteriőrökben még jobban érvényesül a falakon, ezáltal az esztétikai szerepe is kiemelkedő. A konyhában is használhatunk cementhatású burkolatot, de a kifinomult, akár 3D struktúrával feldobott kőhatású burkolatok is illeszkednek a letisztult konyhai dizájnba.
Aki minimál konyhába keres csempét, annak érdemes a FAP burkolatai között válogatni, de a Marca Corona kőhatású burkolatai itt is megállják a helyüket, ahogy érdemes kísérletezni a visszafogott mintázatú márványhatású csempékkel is, amilyet többek között a Novabell Extra kollekciójában is találhatunk.

Átlátható és szellős fürdőszobák minimál stílusban

A fürdőszobák esetében a funkcionális elvárások mellett a hangulatra helyezzük a legnagyobb hangsúlyt, hiszen amikor reggel és este belépünk a fürdőszobába, akkor nem csupán tisztálkodni szeretnénk, hanem a nyugalmat, az ellazulást is keressük ebben a helyiségben. A fürdőszobák esetében a minimalizmusra jellemző térigény ugyan sok esetben nem alkalmazható, ennek ellenére a stílusjegyek alkalmazásával könnyedén lehet egyszerű, elegáns és átlátható fürdőnk. A járólap és a fali csempe színének körültekintő kiválasztása a fürdőszoba estében még fontosabb éppen azért, hogy a rossz árnyalatú burkolatválasztással ne szűkítsük a helyiséget. A csempe színének kiválasztása a fürdőszoba berendezések szempontjából is körültekintő döntést igényel, hogy az összhatás harmonikus legyen. A minimalista fürdőszobák színei között többnyire a semleges tónusokat találjuk, ám ha merészebb színek mellett döntünk, akkor ügyeljünk arra, hogy ne használjunk különböző árnyalatokat, hanem azonos színskálát alkalmazzunk.
A cement vagy betonhatású burkolatok a fürdőszobában is jól mutatnak. A naturális vagy földszínek mellett stílusos választás lehet az Atlas Concorde Boost Pro kollekciója, amely semleges tónusokat, élénk kéket és mustárságát is kínál a minimalizmus barátainak.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!