Csempével kisebb az ökolábnyom

Fenntarthatóság, környezetvédelem, higiénia. Egytől-egyig kulcskifejezések, korunk meghatározó fogalmai. Aki tényleg fontosnak tartja ezeket az alapelveket, biztosan kerámia burkolatban gondolkodik, legyen szó akár felújításról, akár újépítésű otthon teremtéséről.

Éppen 2 éve annak, hogy együtt élünk a covid19 okozta világjárvánnyal, és talán nincs olyan része az életünknek, amelyet ne érintene, vagy hatna át a pandémia. Az emberek érzékenyebbek lettek az egészségüket érintő alapvető kérdésekben és talán magasabbra helyezték a mércét az otthonaikban felhasznált építőipari alapanyagok és termékek terén is.
Korunk felvilágosult építtetői és megrendelői felismerték, hogy az egészséges élethez nem elegendő az alapvető higiéniai szabályokat illetve a tisztaságot megteremteni és fenntartani. Egy termék akkor tekinthető egészségesnek és fenntarthatónak, ha nem csak az egyén számára biztonságos, hanem a környezetére nézve is.

Ha a falak és a padló burkolásáról beszélünk, akkor ma már olyan gazdag kínálattal találkozunk, amelyben a természetes alapanyagból gyártott burkolatoktól a beton vagy műanyag alapú késztermékekig megszámolhatatlan termék lelhető fel. A csempe azonban még minidig a legbiztosabb, sőt legbiztonságosabb választás, ha céljaink között a tartóssággal összefüggő fenntarthatóság nem az igénylista végén kullog.
A kőporcelán burkolatok nem tartalmaznak káros anyagokat, ami fontos versenyelőnynek számít különösen egy olyan élethelyzetben, amikor az egészségünkkel összefüggő aggodalmak hatnak át mindent.

A csempe nem tartalmaz PVC-t, a gyártáshoz nem használnak műgyantát, de attól sem kell tartani, hogy flatátok, esetleg szerves ón kerül a kerámia burkolatba. Mivel a csempe nem éghető anyag, így attól sem kell tartani, hogy egy esetleges tűzeset okozta balesetben mérgező anyagok kerülnek a levegőbe. Az előnyök sorát tovább is fokozhatjuk. A szakszerűen burkolt kerámia csempe vagy padlólap közelében nem telepednek meg az allergének, és a baktériumok szaporodásához megfelelő közeg sem alakul ki. Mivel a hidegburkolatok felülete nem porózus, ezért nem tapad meg rajta a por és a pollenek, sőt a csempe a penész és más gombák szaporodásának sem táptalaja.
A környezetvédelem szemüvegén keresztül nézve nem utolsó szempont a tisztíthatóság, a karbantartás sem. A csempét környezetbarát tisztítószerekkel, vagy akár gőzzel is takaríthatjuk, de sok esetben egyszerű, vizes átmosással is megfelelő eredményt érhetünk el. 

Ha csupán a felsoroltakat vesszük alapul, akkor bátran kijelenthető, hogy az egészséges otthon megteremtésének egyik legjobb megoldása, ha a padló és a falak burkolásához az ősidők óta használt és bizonyított kőporcelán kerámiaburkolatot használjuk, amely nemcsak az egyszerű tisztíthatóság terén számít éllovasnak.

A Csempekör által forgalmazott vezető olasz csempegyárak termékei biztonságos körülmények között készülnek, az előállítás során a maximális környezetvédelmi elvárások teljesülnek. A gyártók nemcsak, hogy nem szennyezik a környezetet, de az újrahasznosításban is élen járnak csakúgy, mint a gyártási folyamatok során felhasznált vízmennyiség csökkentésében.

Még egy utolsó érv, ami a kerámiaburkolat mellett szól. Amikor kiválasztjuk a fürdőszobai csempét, a konyha vagy a nappali járólapját, akkor többnyire évtizedes távlatban gondolkodunk és már ezzel tettünk egy nagy lépést abba az irányba, hogy a megfelelő építőipari alapanyag kiválasztásával csökkentsük ökológiai lábnyomunkat.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!