Burkolási típusok

Megkülönböztetünk padló és fali lapokat, kültéri és beltéri lapokat.

Padlólapok közül a legtöbb felburkolható falra is, itt azonban figyelnünk kell arra hogy ezek a lapok keményebb anyagból készülnek mint a felicsempék, emiatt nehezebben fúrhatóak, nehezebb lesz kialakítani velük mondjuk egy szép nyomólap besüllyesztett felületét. Fali csempék semmi esetre sem burkolhatóak padlóra, a felületük alkalmatlan arra a célra, idővel kopni vagy sérülni fognak.

Kültéri lapoknál figyeljünk a csúszásmentességre, válasszunk az adott felhasználásra alkalmas lapot. Medence mellé ne burkoljunk olyan lapot aminek a felülete csúszhat mert balesetveszélyes lehet.
Teraszra is igyekezzünk csúszásmentes de mégis takarítható felületeket választani.

Beltéren is megfigyelhetünk különböző felületeket, egy fürdőszobában érdemesebb natúr felületű padlólapokat választani amik biztonságosabbak, kevésbé csúsznak, zuhanyzóban pedig figyeljünk csúszásmentes padló felületek kialakítására, elkerülve az esetleges baleseteket. Szobákban, nappaliban közlekedőben már bátran választhatunk a különböző felületek közül, lényeg, hogy mindig figyeljünk az adott helyiség praktikumára.

A különböző felületeket bátran keverhetjük, tehetünk egymás mellé akár natúr és fényes felületeket is egy azon lap ugyan azon színéből.

A felületeken túl a lapok méreteit is figyelembe kell vennünk, egy padlón akár egy azon lap több méretéből is burkolhatunk. Ilyenkor figyeljünk a lapok pontos méretére, kaliberére, hogy a kialakított felület szép egységes képet alkosson. Számos rakásminta közül válogathatunk, csak a fantáziánk szab határt. Fontos hogy mindig számoljunk a vágások miatt többet az adott burkolatból. Mindig egyeztessük le előre a burkolóval, hogy milyen felületet szeretnénk, és ha lehet még ragasztás előtt terítsük ki a lapokat, hogy lássuk a majdani összhatást.

A legtöbb gyártó ajánl burkolási mintákat, enteriőr képeket, saját ötleteket arra, hogyan is lehet a legtöbbet kihozni a termékükből, ezeket érdemes követni, hiszen neves olasz designerek tervezték őket.

Figyeljünk az összhatásra is, például egy fahatású padlólap számos módon burkolható, mégis az adott helyiség fogja meghatározni mi is illik oda legjobban.

A gyártók a legtöbb esetben úgy készítenek el egy termékcsaládot, hogy az rendelkezésre álljon több felületben és azon belül több méretben. Például egy padló burkolat felülete lehet csiszolt, natúr vagy srtuktúrált, méreteit tekintve lehet mondjuk 15×15 15×30 30×30 30×60 60×60 60×120 is akár. Ezen felül készítenek még számos kiegészítőt mint például lépcsőlapokat vagy szegélylapokat, de akár élzárókat is találhatunk a kínálatban, amelyekkel még esztétikusabbá és változatosabbá tehetjük a burkolandó felületünket. 

Nem egyszerű tehát a választás, cégünk pontosan emiatt hozta létre a látványtervezés lehetőségét, mely segít az adott felület elképzelésében, milyen is lesz, hogy is fog az kinézni.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!