Berobbant a terasz szezon

Összhangba kerülni a természettel, saját kertünkben vagy teraszunkon élvezni a napsütést, bámulni a holdat, azaz magunkba szívni a szabadtéri életérzés minden előnyét. Az elmúlt években felerősödtek bennünk az ilyen típusú vágyak és törekvések. Talán ezért is váltak hangsúlyosabbá, élhetőbbé és otthonosabbá a teraszok. Az építészeti evolúció a burkolatok világát sem kerülte el, ma már a kültéri felhasználásra szánt lapok kifinomultak, esztétikailag aligha különböznek a beltéri burkolatoktól. A Marca Corona kínálatában a moderntől a rusztikusig számos variációt találunk, ha otthonunk hangulatához és stílusához passzoló kültéri lapokat keresünk.


A teraszok, a kisebb-nagyobb udvarok, erkélyek vagy akár a medencetér a privát szférában is a társasági élet középpontjává vált. Aki teheti, igyekszik kihasználni a lehetőséget, hogy a késő tavasztól kora őszig terjedő időszakban kényelmes, jól használható és nem utolsósorban vonzó helyet alakítson a második otthonként is értelmezhető szabadtéri világban. Keressük a komfortos kerti garnitúrát, textileket válogatunk, hogy a belső terekhez hasonló kényelemben érezhessük magunkat a szabad ég alatt is. A kiegészítők beszerzésénél azonban sokkal fontosabb, a felhasználás időtávját illetően pedig egyenesen stratégiai kérdés a burkolatválasztás.

Kültéri burkolatok az elvárások kereszttüzében

A szabadtéri felhasználás fontos szempontok egész sorát igényli, és nehéz eldönteni, hogy ezek közül melyiket soroljuk az első helyre. Igazán rangsorolni sem érdemes, hiszen egy kültéri burkolatnak egyszerre kell eleget tenni olyan kihívásoknak, mint:

– a fagyálló kivitel
– a csúszásmentes felület
– az erős UV sugárzással szembeni ellenállóság
– ne penészesedjen a felület
– legyen karcmentes a felülete

A Marca Corona kültéri burkolatai egytől-egyig megfelelnek a legmagasabb elvárásoknak, emellett a stíluselemeket illetően is változatos megoldásokat kínálnak. A kőporcelán burkolatok számos előnye mellett nem elhanyagolható szempont, hogy a színek és minták változatosságának köszönhetően képesek optikailag tágítani a teret. A különböző felületi effektek, többek között a kő-, a fa vagy a betonhatás önmagában is illeszkedhet a ház vagy lakás stílusához, sőt az egyes hatások keverhetők is, ami izgalmas térrendezési megoldások alkalmazására nyújt lehetőséget.

Félre a kötöttségekkel, a 2 centis burkolat az átrendezésben is partner
A Marca Corona kertekbe és teraszokra szánt burkolatkollekciói között hangsúlyos vonalat képviselnek a HiThick, azaz 20 mm vastagságú lapok, amelyek a lakásbelsőket meghatározó trendeket követve nem ismernek kompromisszumot és a legmagasabb műszaki elvárásoknak is megfelelnek. Ezek a burkolatok a lerakási technikákat illetően többféle metódusban burkolhatók. Akár ragasztó- vagy kavicságyba fektethetők, de füves közegben is könnyen kezelhetők.
A kültéri burkolatokat bátran illeszthetjük a zöldfelületekhez, tipegőket, kerti utakat alakíthatunk ki belőlük, amelyek változtatás esetén viszonylag könnyen helyezhetők át új helyre. A 20 mm anyagvastagságú, elterjedt megnevezésük szerint a 2 centis burkolatok éppen azt a szabadságot adják meg, amelyet akkor értékelünk igazán, ha a kertben vagy a teraszon belevágnánk egy átrendezési projektbe, hasonlóképpen ahhoz, mint amikor otthonunk belső tereit szeretnénk feldobni azzal, hogy átszervezzük néhány bútor helyét. 

Nincs szükség kompromisszumra, a Marca Corona kültéri burkolatai stíluselemek sokaságának felelnek meg.

Viszlát rideg betonhatás, hello Multiforme!
A Marca Corona vadonatúj, cementhatású Multiforme lapcsaládja a szabadtereket is meghódítja. A kollekció a természetességre fókuszál, egyedi grafikai elemeket használ és lágy színekkel játszik. Mindez a Multiforme-ot a modern teraszok tökéletes társává teszi.

A kőhatású kedvenc átmenet nélkül

A kőhatású Arkistone kollekcióval könnyedén átvihető a belső terek esztétikája a kültérbe. A lapcsalád azt a folytonosságot biztosítja, amelyet a divat diktál, azaz, hogy elmosódjon a határ a lakásbelső és a terasz között. A nagyméretű burkolatok neutrális árnyalatokat kínálnak, amelyen a szemünk is megpihenhet.

A rusztikus stílus a kertben az örökkévalóságot idézi 
A romantikus vidéki nyaraló sokak vágyálma. A buja, zöld növényzettel tarkított kert, a természetközeliség érzését erősítő enteriőr a kézműves burkolatok világára emlékeztető rusztikus stílust követeli meg, a jó értelemben vett retro hangulat itt nem lehet idegen.
A Marca Corona sokatmondó névvel büszkélkedő Historica kollekciója nem csak a bájos vidéki házakban adja vissza az álmodozás korát. A régi kövek megjelenését idéző lapcsaláddal egy kis társasházi erkélyt is romantikus pihenővé varázsolhatunk.

Fókuszban természetesség

Akár egy apró balkonra, egy tágasabb kerti pihenőre vagy a medencét körülvevő területre keressük a megfelelő burkolatot, az időtlenség varázslatos érzését teremthetjük meg a Vie della Pietra kollekcióval. A nyolc különböző természetes kő mintáját megelevenítő burkolatcsalád 9 és 20 mm-es anyagvastagsággal is készül; négyzet és téglalap formátumban egyaránt elérhető.

Az elegáns fahatás a teraszhoz is illik

Az elegáns megoldások, vagy a skandináv stílus hívei biztosan szívesen válogatnak kültérre is a fahatású padlólapok között. Az Elisir Royal természetes tónusai, fényes felülete a megtévesztésig hasonlít a természetes fa padlóra, amely a teraszon is megállja a helyét.

Városi underground némi eklektikával fűszerezve
A tégla formátumú, 7,5 x 30 centis méretben és a hexagon különleges formájában készülő Bricklane egy igazán trendi kollekció, amely egyszerre újszerű és múltidéző, a nagyvárosok téglaberakású épülethomlokzataira rímelő lapcsalád.  A London azonos nevű utcája ihlette Bricklane ideális választás azokra a kisebb erkélyekre, ahol a méretet erős stíluselemmel szeretnénk kompenzálni.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!