A konyha a ház lelke

Ha elkezdenénk kutakodni egy nő gondolataiban, akkor nagy valószínűség szerint nemcsak cipők, ruhák, ékszerek körüli ábrándokat találnánk. Tegyük félre gyorsan a sztereotípiákat, hiszen a nők álmodozásának tárgya sok esetben egy új konyha, amit egy jól megválasztott burkolattal lehet igazán dögössé tenni.

Ha stílus szerint kategóriákba soroljuk a konyhákat, kapásból sorolhatjuk a klasszikus, a modern, a minimál, a vintage vagy az indusztriális stílusjegyekkel felruházott bútorokat. Bármelyik irányzatot is képviseli a vágyott konyha az biztos, hogy az otthon lelkeként funkcionáló helyiségről beszélünk, és ha így van, akkor a konyhabútor kiegészítéseként érdemes olyan csempét választani, ami kiemeli a konyha szépségét.

 A modern klasszikus konyha burkolata
A konyhatervezéskor a legtöbb család a klasszikus stílusjegyeket szeretné viszont látni otthonában, hiszen olyan bútort és konyhai enteriőrt szeretnének, amivel hosszú távon is együtt tudnak élni, amit nem sodornak el néhány év alatt a legújabb divatnak megfelelő irányzatok. A klasszikus konyhákat ugyanakkor modern stílusjegyekkel is fel lehet ruházni és ezekben az esetekben érdemes ehhez illő csempét választani. A jól bevált fehér burkolatokkal biztosan nem lehet melléfogni, de ha egy kis pluszra vágyik a ház asszonya, akkor érdemes körülnéznie a 3D mintás strukturált burkolatok között, amik olyan pikánssá teszik a konyhát, akár egy különleges fűszer a főfogást.

A modern klasszikusokhoz jól passzol a márványminta is, ami az időtlenség jelképe is egyben. Mivel a gyártók éppen a márványmintás burkolatok terén széles szín, minta és méretválasztékkal rendelkeznek, ezért ezek a lapok munkapultként is feldobhatják a konyhát, sőt a konyhaszigetet is érdemes ezekkel burkolni.

Minimalista konyha természetközeli burkolattal
A minimál konyhák nagy népszerűségnek örvendenek különösen azokban a kortárs terekben, ahol az étkezővel és a nappalival megegyező, letisztult stílust követi a konyha is. A felsőszekrények helyett használt nyitott polcok, a pulton elhelyezett konyhai berendezések, a falra akasztott eszközök mind a minimál konyha jellemzői. Ilyen terekben kifejezetten jól mutatnak a kőhatású burkolatok, amelyek jól passzolnak a bútorok egyszerű, természetes vonalvezetéséhez, de a fahatású lapok is jól passzolnak a minimalista konyhához.

Nyers konyhai kép indusztriális jegyekkel 
Fémes hatások, sötét tónusok teszik ellenálhatatlanná az ipari stílust képviselő konyhákat, amik gyakran jelennek meg loftlakásokban. Az ilyen típusú konyhákhoz a gyártók kínálatában bőségesen találhatunk olyan burkolatot, ami ugyancsak az indusztriális lakberendezés jegyeit hordozza. A fémes felületű burkolatok között érdemes körülnézni, ha álmunk vágyunk egy olyan konyha, ami ízig-vérig indusztriális.

A vidéki báj még mindig szívet dobogtató a konyhában
Legyen romantikus, vintage akár vadonatújan vagy egy felújított darab, ami kiállta az idők próbáját, a vidéki stílusú az otthonosság metaforái, a gyermekkor emlékeit idéző bútordarabok, amelyeket óvunk, féltünk és amikhez ragaszkodunk. Ezekbe a konyhákba jól passzolnak a mázas, kis méretű burkolatok akár halszálka mintával burkolva, és ne felejtkezzünk meg a cementlap hatású csempékről sem, amelyek a falon és a padlón is kedves színfoltként jelenhetnek meg. A vintage konyhák tulajdonképpen bármilyen burkolatot elbírnak, a metrocsempe épp úgy passzol hozzájuk, mint az organikus darabok.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!