7 meghatározó és trendkövető irányzat a burkolatok világából

Aki konyha- vagy fürdőszoba felújítást tervez vagy már bele is vágott a nagy projektbe, valószínűleg belevetette magát az insipiráló képek és katalógusok böngészésébe.
Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a meghatározó trendeket, amelyek manapság a burkolatok világának TOP vonulatát jelentik. Előzetesen annyit, hogy a fényes felületek, a természetközeli hatások és a hatalmas burkolólapok mind ott vannak a vezető stílusirányzatok között.

1. Biofília

Az építészetben és a lakberendezésben is mind gyakrabban halljuk a biofília kifejezést, ami az élő természettel való kapcsolatot, az embernek a természethez való vonzalmát jelenti. A biofília az embernek arra a tudat alatti törekvésére utal, hogy szeretnénk kapcsolatba kerülni a természettel, mert ez a kötődés pozitívan hat az emberre. Nem véletlen, hogy az elmúlt években a biofília irányzata különösen a belsőépítészetre volt hatással, a természetes anyagok használata egyre meghatározóbbá válik. 
Az irányzatnak megfelelően a fahatású burkolatok továbbra sem veszítenek népszerűségükből. A gyártók egyre inkább arra törekszenek, hogy kőporcelán lapok felülete minél élethűbben jelenítse meg a valódi fa megjelenését.
A fahatású burkolatok előnye, hogy bármelyik helyiségben jól mutat. Meleg hatásának köszönhetően a hálószobában ugyanolyan praktikus, mint a konyha padlóján vagy a fürdőszobában.

2. Spa stílus

A test és a lélek harmóniáját hirdető spa stílus és szorosan kötődik a biofíliához, hiszen ez az irányzat is hangsúlyosan jeleníti meg a természetközeliséget. A naturális árnyalatok, az ég, a föld és víz színeihez kötődő tónusok ugyanúgy megjelennek spa jellegű otthoni terekben, mint azok a felületi kezelések, amelyek 3D mintaként adják a természet alkotta hullámokat, barázdákat. A lágy kékek és zöldek, valamint a semleges árnyalatú burkolatok az eget, az erdőt vagy éppen a tengerparti homokot idézve kínálnak pihentető, megnyugtató érzést az otthonokban.

3. Megalapok

Az óriás méretű kerámia burkolatok a kortárs belsőépítészet vívmányaival, a hatalmas tágas helyiségek térnyerésével párhuzamosan válnak napjainkban is egyre keresettebbé. A padlótól a plafonig terjedő magasságokba szökő megalapok képviselik a vizuális folytonosságot, amikor egyetlen burkolattal befedhetünk egész falfelületeket anélkül, hogy a fugák miatt csorbát szenvedne a látvány tökéletessége. A Csempekör kínálatában fellelhető olasz gyártók cégek (pl. ABK, Atlas Concorde, FAP, Marca Corona, Novabell, Saime) folyamatosan fejlesztik kínálatukat ebben a szegmensben. A 278 vagy akár 320 centiméter magas megalapok ma már könnyített kivitelben is elérhetők és a hagyományos felhasználásukon túl akár asztalok lapjaként, gardróbszekrények ajtaját díszítve és konyhabútorok munkapultjaként is megállják a helyüket.

4. Kőhatás
A korszerű gyártási technológiáknak hála a természetben bányászott kövek eredeti szépsége az otthonok falairól vagy padlóiról is képes visszaköszönni. A kőhatású burkolatok a reneszánszukat élik és ellentétben a valódi, többnyire porózus felületű kővel, a replikák jóval kevesebb karbantartást igényelnek. A kőhatású, kőporcelán hidegburkolatok bel- és kültérben is jól mutatnak, azonos, vagy csupán színben eltérő változatok használatával a terasz és nappali egységét is jól lehet hangsúlyozni, mindemellett a 3 dimenziós mintáknak köszönhetően különleges falfelületeket is alkothatunk pl. a zuhanyzó falára.

 5. Inspiráló retro

A retro a burkolatok világában nemcsak a színek és minták változatosságában jelenik meg, de a formátumok terén is tetten érhető az évek óta kedvelt irányzat. A változatos színvilágot és a korabeli cementlapok díszes mintázatát idéző  lapok mellett a trendek élvonalába szöktek a téglaformátumú, kisméretű burkolólapok, amelyek olykor matt, de egyre több esetben mázas kivitelüknek köszönhetően közvetítik a bohókásan szerethető retro érzést. A kisméretű burkolatok jól megférnek a már említett óriások mellett, sok esetben egymáshoz harmonikusan passzoló párosként láthatjuk őket.

6. Megújult terrazzo

Nincs új a nap alatt, talán ennek is köszönhető, hogy a terazzo hatású burkolatok a reneszánszukat élik. Az 1500-as években, a velencei építőmunkások leleményessége hívta életre a stílust, az akkori burkolatok a gazdagok palotáinak építésekor megmaradt maradék márvány, mészkő vagy dolomit darabok felhasználásával készült. A modern, terazzo hatású burkolatok előnye, hogy a modern és klasszikus stílusjegyeket hordozó terekben is érvényesülnek, ráadásul jól kombinálhatók a mintában gazdag csempékkel is.

7. Fényes felületek

A márványfelületek csillogása aligha veszített fényéből az elmúlt években. A csillogás örökérvényű, akárcsak a márvány maga, ami a burkolatok világában az időtlenség szimbólumaként jelenik meg. A magasfényű burkolt felületeknél szebbet aligha lehet elképzelni, mindegy, hogy világos vagy sötét tónusokban szeretnénk megvalósítani a glamour életérzést, minden színben és méretben garantált a siker.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!