5 trendi hatás a burkolatok világából

A burkolatgyártók a divatiparhoz hasonlóan nemcsak követik, de diktálják is a trendeket. Ma már nemcsak az számít, hogy milyen mintákkal vagy felületi hatásokkal próbálják befolyásolni a közízlést. Egyre fontosabbak a környezeti szempontok, amelyek a fenntartható gyártási technológiákban is megjelennek. Mindemellett még mindig a küllem az, ami meghatározza a burkolat divatot. Összegyűjtöttük az 5 legjellemzőbb trendet, ami manapság hódít a csempék világában.

A virágminták, a természetes anyagokra megtévesztésig hasonlító kerámia felületek vagy éppen a terasz és a nappali közötti tér összeolvasztására alkalmas egységes burkolatok is ott trónolnak a legfrissebb burkolati trendek ranglistáján.
A külcsín mellett azért nem árt, ha vetünk egy pillantást a belbecsre, vagyis a gyártási technológiák fejlesztésére, hiszen ha trendekről beszélünk, akkor a környezettudatos gyártás fenntartása sem elhanyagolható szempont. Egyre gyakrabban találkozhatunk azzal, hogy a burkolatok gyártási folyamata során a cégek igyekeznek csökkenteni a termékek és a produkciós munka ökológiai lábnyomát. A gyártási láncban az energiafelhasználás csökkentése legalább olyan fontos tényező lett, mint az, hogy a gyárakból hosszú élettartamú termékek kerüljenek ki. Egy biztos, hogy aki a kerámia hidegburkolat mellett teszi le a voksát, környezettudatos döntést hoz, hiszen hosszú élettartamú terméket választ.
A tartósságon túl persze a felületek kifinomultsága, már-már művészi megjelenése sem elhanyagolható, ha a trendeket vizsgáljuk.

A burkolatkínálatot ma már olyan sokszínűség jellemzi, hogy éppen a bőség az, ami elbizonytalanítja a vásárlókat, ha megrendelnék a csempét a fürdőszobába, a konyhába illetve az ízlésükhöz legközelebb álló járólapot keresik a nappaliba. Nincs az a belsőépítészeti vagy lakberendezési stílus, amihez ne lehetne megtalálni a leginkább illeszkedő burkolatot, hiszen a választék bőséges.
A legfrisebb trendek között 5 meghatározó vonulatot figyelhetünk meg.

1. Virágos csempék, növényi minták
A virágminták a még mindig erősen ható dzsungel stílushoz állnak közel, egy kis múltidéző felhanggal. A virágos felületek mintha azt a vágyunkat tükröznék, hogy szívesen csempésszük be otthonunkba a természet apró részleteit egy virágcsokor vagy növényi kompozíció formájában. A színes, vidám virágos motívumok egyre több gyártó lapjain jelennek, így hozzák közel a természetet a 21. század emberéhez.

2. Dekoratív felületek
A burkolt felületek egyre inkább szolgálnak lakberendezési vagy dekorációs elemként. Képek vagy poszterek helyett ma már használhatunk díszítő szándékkal burkolatot, hiszen akár a formátumok terén, akár a színek és minták tekintetében is művészi hatású lapok kaphatók. Gondoljunk csak egy-egy burkolattal kiemelt falfelületre a nappaliban vagy a hálóban, esetleg a dekorlap lerakásával kialakított szőnyegre a nappali padlóján. Egyre népszerűbbek a tapétahatású burkolatok, amelyekkel nagyobb falfelületekre is ráirányíthatjuk a figyelmet. 

3. A belső terek és teraszok burkolati összhangja
A pandémiás időszak, a hosszas bezártság felerősítette az igényt az emberekben arra, hogy minél több időt szeretnének a szabadban tölteni. A teraszok, balkonok jelentősége megsokszorozódott, ezáltal az építészeti megoldások között is nagyobb figyelmet kap a külső és belső terek közötti összhang, összeköttetés megteremtése. Mindez a burkolat gyártókat is arra ösztönözte, hogy olyan kollekciókat tervezzenek, amelyek a külső és belső terekben is megállják a helyüket, és ránézésre nem különbözik egymástól a nappaliban lerakott járólap és az üvegajtón túl folytatódó teraszburkolat legfeljebb csak a csúszásállósági besorolás tekintetében van eltérés.

4. 3D hatások
A burkolatgyártók mind gyakrabban dolgoznak együtt neves dizájnerekkel, akik különleges grafikai megoldásokkal bolondítják meg a legújabb kollekciókat. A különböző geometrikus minták, a 3D felületek fénytörésre építő egyedi domborulatai, és a színek extravagáns használata azt mutatja, hogy az egyszerű csempe már rég nem az az építészeti elem, ami pusztán arra szolgál, hogy könnyebb legyen a falat tisztán tartani. A 3D hatású burkolatok dizájner elemek, amelyek ugyanúgy öltöztetnek, mint ahogy a legdivatosabb ruhák.

5. Természetes anyagokat utánzó felületek
A természetes anyagok használata iránti igény régóta tapasztalható akár a privát építkezések esetében, de a közösségi- vagy a vendéglátó terekben is mind több naturális anyag jelenik meg. Egy szép fa felület vagy a természetes kő beszerzése azonban nem csak bonyolult lehet, de sok esetben extrém költséges is. A természetes anyagokat utánzó burkolatokkal ugyanolyan vagy legalább is sokban megegyező hatást érhetünk el és azt is be kell látni, hogy egy fahatású greslappal vagy a márványmintás burkolattal könnyebb dolgozni, mint az eredetivel.

A cikkben említett burkolatok kaphatóak a Csempekör bemutatótermeiben. Nézze meg személyesen! Ha nem tudja melyik van Önhöz a legközelebb, használja térképes keresőnket!